3.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUGIR susţine prima prezenţă românească la un eveniment internaţional dedicat tinerilor ofiţeri în rezervă

UGIR susţine prima prezenţă românească la un eveniment internaţional dedicat tinerilor ofiţeri în rezervă

În perioada 4-9 august 2019, pentru prima dată, România a avut reprezentanţi la un curs internaţional destinat tinerilor ofiţeri rezervişti. Acesta a fost rezultatul implicării Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR), cu susţinerea conducerii UGIR.


Young Reserve Officers Workshop (YROW) s-a desfăşurat la Tallinn, Estonia, în cadrul unei manifestări mai ample – Congresul de Vară al Confederaţiei Internaţionale a Ofiţerilor Rezervişti (CIOR), organizaţie afiliată la NATO. Acest eveniment, mai puţin mediatizat în România, se desfăşoară în fiecare an şi strânge sute de ofiţeri în rezervă din toată lumea, inclusiv reprezentanţi din conducerea armatelor NATO şi oameni de stat. La această ediţie, de exemplu, a participat chiar locţiitorul comandantului Comandamentului Aliat pentru Operaţii (DSACEUR), generalul Sir James Everard.

Peste 70 de participanţi din 13 ţări membre sau partenere NATO

YROW a adunat peste 70 de participanţi din 13 ţări membre sau partenere NATO. Ofițerii juniori în rezervă din NATO și din țările partenere capătă cunoștințe de bază, care pot fi utile indiferent de armă sau de specializarea fiecăruia. Concret, sunt susținute prezentări despre drept internațional umanitar, planificare operații, planificarea asigurării medicale, relații interculturale, diversitate în mediul militar, comunicare strategică, operații de informare, psihologice și cibernetice.

Simulare de criză în Mare Nordului

Alegerea acestor teme, situate la granița dintre mediul militar și cel civil, vine în întâmpinarea competențelor pe care mulți cursanți le au deja, ca specialişti în domeniul civil, și oferă o punte către specializări corespunzătoare în mediul militar. Cursul s-a încheiat cu simularea unei negocieri în Statul Major Militar Internațional NATO, pe fondul unei crize fictive izbucnite în Marea Nordului.
Delegaţia românească a fost primită la Ambasada României în Republica Estonia, de către doamna ambasador Mihaela Cămărășan, discuțiile centrându-se pe tema rezervei armatei și a cooperării civil-militare.

Gl. lt. (ret.) dr. Virgil Bălăceanu: „Încercăm să stabilim o colaborare cu Statul Major al Apărării“


În legătură cu participarea din acest an, conducătorul delegaţiei româneşti de la Congresul de Vară CIOR 2019, gl. lt. (ret.) dr. Virgil Bălăceanu, a comentat: “În 2019, AORR a susținut financiar, mai ales cu sprijinul sponsorilor, dar și prin acoperirea cheltuielilor de către participanți, acolo unde s-a putut, participarea a doi ofițeri, unul din rezerva operațională și un rezervist voluntar. În anii următori, dorim implicarea altor rezerviști voluntari, membri ai asociației, în cadrul unor evenimente CIOR – fie la YROW, fie la competiția MILCOMP sau la cursul de limbi străine al CLA. Încercăm să stabilim o colaborare în acest sens cu Statul Major al Apărării. Sunt convins că vom continua să ne remarcăm, demonstrând că rezerva Armatei Române este unul dintre pilonii pe care se sprijină siguranța națională și relația nostră cu aliații din NATO”.

George Păunescu, membru de onoare AORR

Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR), organizație patronală de tradiție, susține valorificarea experienței și competențelor profesionale ale ofițerilor în rezervă, precum și dezvoltarea programului de formare a rezerviștilor voluntari. În baza unui protocol de colaborare, UGIR și AORR desfășoară acțiuni de susţinere reciprocă, iar președintele UGIR, domnul George Păunescu, este membru de onoare AORR.

Ce obiective are AORR

Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) are ca obiective esențiale ale activității sale valorizarea și dezvoltarea competențelor cadrelor militare în rezervă și ale rezerviștilor voluntari, responsabilizarea acestora pentru apărarea națională și colectivă, valorificarea experienței și expertizei profesionale a generalilor și ofițerilor în rezervă și în retragere, precum și a ofițerilor rezerviști voluntari, promovarea intereselor, valorilor și obiectivelor naționale și euroatlantice de securitate, reprezentarea internațională a ofițerilor în rezervă români în cadrul Confederației Internaționale a Ofițerilor în Rezervă NATO (CIOR).

Confederaţia Internaţională a Ofiţerilor Rezervişti (CIOR) reprezintă interesele a aproximativ un milion de rezervişti din 36 de ţări NATO şi partenere NATO, fiind cea mai mare organizaţie a militarilor rezervişti din lume. Fondată în 1948 de asociaţiile ofiţerilor în rezervă din Belgia, Franţa şi Olanda, CIOR este o organizaţie afiliată la NATO, apolitică şi non-profit, acţionând ca umbrelă a organizaţiilor ofiţerilor rezervişti din ţările membre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS