5.9 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrupul neînsuflețit al lui Alexandru Darie, depus la Teatrul Bulandra

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Darie, depus la Teatrul Bulandra

Trupul neînsuflețit lui Alexandru Darie va fi depus vineri, de la ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, unde va rămâne până duminică, la ora 12.00.

„În acest interval vor avea loc, zilnic, slujbe religioase pe care le vom anunţa ulterior. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 22 septembrie, la ora 13,00, la Cimitirul Bellu. Azi la ora 2 PM a încetat din viaţă după o scurtă şi fulgerătoare suferinţă regizorul Alexandru Darie şi omul care timp de 17 ani a condus Teatrul Bulandra. Spiritul lui creator l-aţi cunoscut şi admirat voi, toţi cei care i-aţi urmărit spectacolele. Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr. Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, a continuat să lucreze şi să trăiască în condiţii de absolută normalitate şi a reuşit să finalizeze supraproducţia Coriolanus”, potrivit unui comunicat al Teatrului Bulandra.

Alexandru Darie s-a aflat sub tratament în ultimii doi ani, iar afecţiunea hepatică s-a menţinut în parametrii iniţiali, fără modificări evolutive, neprezentând vreo complicaţie, fără probleme portale, esofagiene şi fără episoade hemoragice. „Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic şi nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant”, precizează reprezentanţii teatrului.

Suferinţa regizorului

Ei arată că la începutul lunii septembrie, regizorul a prezentat afecţiuni respiratorii care s-au complicat şi au necesitat ventilare mecanică. Ulterior au apărut şi alte complicaţii, pe fondul unei depresii imunitare şi a instalării sindromului de coagulare intravasculară diseminată.

„S-a aflat sub îngrijirea secţiei de terapie intensivă condusă de doamna profesor doctor Dana Tomescu, unde s-a considerat norocos că a ajuns şi unde a afirmat că nu credea să fie atât de bine. Şi într-adevăr acolo, doamna profesor, echipa de medici, asistente, infirmiere au făcut totul pentru el, la nivelul oricărui alt centru medical din lume, atât pentru menţinerea vieţii cât şi în ultimele clipe, pentru liniştea şi respectul acordat unui suflet care pleacă într-o altă Lume. Le suntem profund recunoscători tuturor pentru că i-au confirmat credinţa că totul în viaţă este despre Oameni şi Umanitatea lor!”, se subliniază în comunicat.

Alexandru Darie „a fost un om care a iubit enorm Teatrul, Oamenii şi Viaţa „

Reprezentanţii teatrului menţionează că Alexandru Darie „a fost un om care a iubit enorm Teatrul, Oamenii şi Viaţa”.

„A trăit demn, discret şi delicat şi a trăit frumos! A avut forţa interioară să lupte pentru viaţă şi să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire! Ultima piesă pe care o moştenise fără să vrea, dar pe care a înţeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină şi despre conştiinţa pură. Alexandru Darie îşi dorea ca lumea să fie mai bună şi o vedea de multe ori mai bună decât era. Preţuia cel mai mult integritatea şi încrederea şi le dorea tuturor să fie mai buni. Vă dorim tuturor să vă amintiţi de el aşa cum noi, cei foarte apropiaţi, l-am văzut în momentul intrării în lumină: strălucitor, împăcat cu tot, indestructibil şi invincibil! Lumină clară!”, se mai afirmă în comunicatul Teatrului Bulandra.

Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, la Institutul Clinic „Fundeni”, la vârsta de 60 de ani. Din anul 2002 a fost director al Teatrului „Bulandra” din Bucureşti, iar în perioada 2006-2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Alexandru Darie a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele României, cu Ordinul „Steaua Solidarităţii Italiene” în grad de Cavaler şi cu gradul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS