1.6 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi mai mari pentru alertarea falsă prin 112

Amenzi mai mari pentru alertarea falsă prin 112

Începând de joi a crescut până la 5.000 de lei amenda pentru alertarea falsă prin 112 a agenţiilor de intervenţie. Pentru apelarea abuzivă a numărului 112, amenda a rămas aceeaşi, de până la 1.000 de lei. Cu această ocazie, poliţiştii amintesc că nu reprezintă o urgenţă inundarea apartamentului, pierderea unor obiecte personale ori solicitarea de informații despre trafic.

Amenzi de cinci ori mai mari pentru persoanele care sună la 112 şi pun pe drumuri echipajele de intervenţie. Asta prevede Ordonanţa de Urgenţă nr. 62/2019. O serie de modificări legislative aduse prin această Ordonanţă au intrat în vigoare pe 3 octombrie. O altă parte, cea privind achiziţia cartelelor SIM, va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2020.

Să vedem, mai întâi, ce înseamnă alertarea falsă şi apelarea abuzivă a numărului 112.
Potrivit legii, alertarea falsă reprezintă utilizarea numărului 112 pentru alarmarea sau intervenția agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat. Este vorba de ambulanţă, SMURD, poliţie, pompieri, jandarmi etc.
Apelare abuzivă înseamnă apelarea repetată a numărului 112, cu rea intenție, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție. În această categorie intră şi apelurile la 112, prin care sunt aduse injurii operatorilor.

Amenzi mai mari pentru alertarea falsă prin 112

Începând de joi, amenda a crescut numai pentru alertarea falsă. Astfel, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei. Până joi, amenda era cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. A fost modificat şi articolul care se referă la apelarea abuzivă a numărului 112. Până joi, apelarea abuzivă se referea la numărul 112 şi la transmiterea de mesaje abuzive la 113. Ordonanţa de Urgenţă nr. 62/2019 introduce şi transmiterea de mesaje abuzive la numărul 114. Amenda a rămas aceeaşi, de la 500 la 1.000 de lei.

Nu sunaţi la 112 pentru a anunţa că v-a inundat vecinul

Poliţia Română a transmis joi un comunicat în care explică când trebuie şi când nu trebuie să sunaţi la 112.
Astfel, printre situaţiile de urgenţă se numără accidente cu victime, persoanele blocate în peșteri ori canioane, avarii sau accidente industriale. Oamenii legii mai enumeră exploziile, incendiile, fenomenele meteo periculoase, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi sau folosirea armamentului.

Pe de altă parte, nu reprezintă urgențe accidentele rutiere fără victime, aglomerarea traficului, inundaţia din apartament sau… încărcarea cartelelor SIM.
Urgenţă nu este nici pierderea unor obiecte personale, solicitarea de informații despre emiterea unor documente sau programul instituțiilor publice.

Poliţiştii din Caracal, trimişi la plimbare după un apel fals la 112

Gazeta de Sud a prezentat, în august, cazul unei tinere de 17 ani, care a sunat la 112 şi a explicat că este sechestrată într-o locuinţă din Caracal. În final, după 12 ore de căutări, oamenii legii au stabilit că a fost vorba de o glumă a unei tinere de 17 ani.

„La nivelul Poliției Caracal s-a constituit un dispozitiv format din aproximativ 20 de polițiști, sprijiniți de forțe ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, care au efectuat activități de căutare a celei în cauză. Operațiunea a durat aproximativ 12 ore, în condițiile în care în urma apelului nu au fost furnizate informații care ar fi putut fi exploatate. La final s-a constatat că aspectele sesizate nu s-au confirmat“, au precizat poliţiştii din Olt. Fata care a pus poliţiştii şi jandarmii pe drumuri a fost identificată şi amendată cu 500 de lei.
Dacă ar fi alertat oamenii legii după modificarea legii, ar fi primit o amendă de 5.000 de lei.

Cartele SIM numai cu buletinul

Ordonanţa de Urgenţă nr. 62/2019 mai prevede că, începând cu 1 ianuarie 2020, cartelele prepaid vor fi furnizate doar dacă persoana care achiziționează prezintă actele de identificare. Începând cu data de 1 septembrie 2020 este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie pentru utilizatori care nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS