Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ, conform Mediafax.
Marți, pe ordinea de zi a ședinței plenului Consiliului, programată să înceapă la ora 10.00, se regăsesc, din nou, cele trei puncte care vizează activitatea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, respectiv:
– validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie – 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi
– validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, organizat în perioada 15 mai – 18 iunie 2019 şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie
– organizarea concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Ultima ședință a fost pe 17 septembrie
Ultima ședință a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, de pe 17 septembrie, a fost amânată după ce mai mulți membri au cerut acest lucru, pe motiv că nu au primit toate documentele, inclusiv fișele de notare din partea Comisiei de evaluare sau baremul.
Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) declarau atunci pentru MEDIAFAX că decizia plenului pentru validarea Adinei Florea la șefia Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a fost amânată după ce 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar 9 pentru dezbaterea cauzei. Potrivit surselor citate, cei care au votat pentru amânarea validării Adinei Florea au fost judecătorul Andreea Chiș, procurorul Cristian Ban, procurorul Florin Deac, procurorul Codruț Olaru, judecătorul Bogdan Mateescu, procurorul general Bogdan Licu, judecătorul Mihai Bălan, procurorul Tatiana Toader, vicepreședintele CSM, procurorul Nicolae-Andrei Solomon și ministrul Justiției Ana Birchall.
Patru ședințe au fost boicotate.
Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.
Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat și a preluat postul de judecător al Curții Constituționale Române.