6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateClariant: Dioxidul de carbon eliberat în atmosferă este „bio“

Clariant: Dioxidul de carbon eliberat în atmosferă este „bio“

Elveţienii care construiesc fabrica de bioetanol de la Podari au răspuns joi întrebărilor presei. Gazul eliberat prin ardere de centrala electrică care va deservi fabrica nu ar fi poluant, susţin reprezentanţii firmei. Constructorii pregătesc terenul pentru fundaţia fabricii.

Reprezentanţii companiei elveţiene Clariant au organizat joi o conferinţă de presă pentru a informa publicul despre stadiul investiţiei de 100 de milioane de euro de la Podari, acolo unde va construi o fabrică de bioetanol. Tehnologia proprie „sunliquid“ foloseşte ca materie primă paiele pe care le colectează de la agricultorii din zonă. Fabrica are o capacitate de producţie de 50.000 de tone de bioetanol pe an, pentru aceasta fiind procesate 250.000 de tone de paie. Conform planului, fabrica ar trebui să fie construită până în a doua jumătate a anului 2020.

Country manager-ul pe România al Clariant, Dragoş Gavriluţă, a spus că fabrica va avea un impact în economia locală de circa 20 de milioane de euro/an. Conform acestuia, investiţia va genera 120-140 de locuri de muncă în fabrică şi 300-400 de locuri de muncă în activităţile conexe. Compania a încheiat până acum acorduri cu 150 de fermieri din zonă, ceea ce acoperă 70% din necesarul anual de paie, a mai spus Gavriluţă.

Care sunt explicaţiile firmei

Organizaţiile civice şi de mediu au făcut mai multe proteste la Podari în ultima perioadă, acuzând că acest proiect este poluant pentru mediu. Trebuie spus că fabrica va fi alimentată de o centrală electrică dezvoltată de compania Getec, partenerul Clariant. Dioxidul de carbon eliminat de centrala Getec în atmosferă este nociv pentru populaţie, acuză organizaţiile de mediu. Getec nu a obţinut până la această oră autorizaţia de mediu. Reprezentantul Clariant a răspuns la întrebările presei legate de dioxidul de carbon eliminat în atmosferă. Dragoş Gavriluţă susţine că acest gaz este „biogenic“ şi nu poluează. În opinia sa, oricum plantele absorb o mare cantitate de dioxid de carbon din atmosferă. Gazul eliberat de centrala electrică, prin ardere, nu vine decât să restabilească situaţia. Altfel stau lucrurile cu combustibilii solizi, spre exemplu, care eliberează în atmosferă gaz suplimentar, mai susţine Dragoş Gavriluţă.

Cerere mare de bioetanol

De asemenea, „borhotul“ rezultat poate fi folosit pentru producţia de biogaz şi ca îngrăşământ, iar apele uzate vor trece printr-o staţie de epurare înainte de a fi eliberate în Jiu, mai spune Gavriluţă. „Cererea de bioetanol este foarte mare. Se estimează că în 2025, în Europa ar fi nevoie de 55 de fabrici de mărimea celor de la Podari“, a afirmat acesta.
În afară de România, Clariant ar mai fi vândut două licenţe de producţie, în Polonia şi Slovacia. Totuşi, fabrica-pilot din Germania produce doar 1.000 de tone bioetanol/an. De ce nu mai mult? „În Germania sunt foarte multe cereri, dar noi am ales România“, a mai spus reprezentantul firmei elveţiene.
În situl de la Podari, antreprenorul general, firma CON-A din Sibiu, şi-a trimis deja utilajele la lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS