2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePlângere penală împotriva lui Raed Arafat și a celorlalți șefi ai IGSU, acuzați că nu au transmis procurorilor imaginile filmate la Colectiv

Plângere penală împotriva lui Raed Arafat și a celorlalți șefi ai IGSU, acuzați că nu au transmis procurorilor imaginile filmate la Colectiv

Grupul civic Reset a depus vineri o plângere penală împotriva șefilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe care îi acuză că au tăinuit probe video importante cu primele minute ale intervenției de la incendiul din clubul Colectiv, potrivit unui anunț pe Facebook al organizației.

Plângerea penală a fost formulată către Parchetul General împotriva lui Raed Arafat, a lui Orlando Șchiopu și a lui Mihai Guță, pentru infracțiunea de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.

„În urma materialelor video apărute în presă a reieșit faptul că IGSU nu a pus la dispoziția procurorilor toate probele pe care le aveau la dispoziție cu intervenția IGSU în urma incendiului de la Colectiv”, arată în plângerea penală reprezentanții grupului Reset, care spun că privarea anchetatorilor de aceste imagini reprezintă un caz de obstrucționare a justiției.

„Am știut cu toții cât de haotică a fost intervenția, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism și de empatie a „salvatorilor”, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund”, mai spun reprezentanții Reset.

Filmul surprinde primele momente ale intervenției autorităților

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat, joi, un filmuleț de aproape 21 de minute, care ar fi fost furnizat de un ofițer de pompieri și surprinde primele momente ale intervenției autorităților în 30 octombrie 2015, seara tragediei din Colectiv.

Imaginile arată modul haotic în care intervin pompierii, care sunt depășiți de situație, civili care cară victime, răniți duși la ambulanțe cu ajutorul unora paleți din lemn. Imaginile difuzate joi au fost ținute ascunse de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut că nu a știut despre acest filmuleț.


„Ca să nu gresesc, să nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat și pe ofițerul respectiv (care i-ar fi furnizat un CD cu filmarea – n.r.), fiind pensionar, să-l intreb dacă mi-a lasat un CD cândva cu un filmuleț despre Colectiv, iar acesta, ca și mine, nu stia nimic de această informatie”, a scris Raed Arafat, pe Facebook. El spune că nu știe ce greșeli au comis echipele de intervenție și că „lucrurile nu pot fi perfecte”.

Parchetul General nu a avut la dosar acest film


Parchetul General a anunțat joi că nu a avut la dosarul Colectiv filmulețul legat de intervenția de la locul tragediei și nici nu știa despre existența acestuia. Procurorii mai spun că au cerut Inspectoratului pentru Situații de Urgență aceste înregistrări, pentru a fi incluse în dosarul care vizează modul în care au intervenit autoritățile.


Surse din Parchetul General au confirmat pentru Digi24 că încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări. Una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și imagini, dacă acestea existau. Cei de la ISU au transmis, într-adevăr, niște imagini, dar este vorba doar de câteva cadre filmate în interiorul clubului Colectiv.

Trei dintre șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au negat ascunderea filmului


După publicarea imaginilor, trei dintre șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au ieșit într-o conferință de presă în care au susținut că nu au ascuns filmarea, dar că nu au furnizat-o organelor abilitate pentru că nu le-a fost cerută.

”Nu dăm niciodată, din oficiu, imagini care pot avea impact emoțional major asupra populației. Nu am făcut asta niciodată. Nu am ordonat nimănui (ascunderea lor), vor fi puse la dispoziția oricărei instituții care solicită acest lucru, ele nefiind în niciun fel viciate”, a afirmat colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general, adăugând că ”nu difuzăm imagini pentru vizualizări”.
Oficialul IGSU a susținut că imaginile nu au fost furnizate corpului de control al premierului Dacian Cioloș pentru că ”nu au fost cerute punctual în acea solicitare” a corpului de control.


El a mai spus că patru-cinci oameni din IGSU au văzut aceste imagini și că nu l-a informat pe Raed Arafat despre film, confirmând declarația secretarului de stat, care a susținut că nu a știut despre el.

5 ofițeri de grad superior din Inspectoratul de Urgență au văzut filmările şi le-au ascuns


Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în Colectiv, a avut o concluzie, la finalul zilei de joi: „Un număr de 5 ofițeri de grad superior din Inspectoratul de Urgență au văzut filmările din noaptea Colectiv și le-au ascuns superiorilor ierarhici dar și organelor de control. Ei au anunțat că nu își vor da demisia. Ce face șeful mințit? Ce fac procurorii?”.


Dosarul privind intervenția medicală din clubul Colectiv este în lucru la Parchetul General de 3 ani. Mai exact, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchet în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după incendiul din clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

Marți, a fost audiat pentru prima dată în acest dosar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a fost citat pentru miercuri la audieri, fiind chemat pentru prima dată să dea explicații privind intervenția din seara incendiului din clubul Colectiv, la aproape patru ani de la tragedie. Bănicioiu nu s-a prezentat, însă, invocând motive personale.

În dosarul principal, în 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS