7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorităţile, surprinse de mistreţii care mişună noaptea prin Craiova

Autorităţile, surprinse de mistreţii care mişună noaptea prin Craiova

Primăria, regiile din subordine, poliţia, jandarmii, pompierii, DSV-ul şi alţi factori de răspundere nu ştiu cum să procedeze pentru a scoate din oraş animalele care circulă noaptea pe străzile municipiului. 

Luna trecută, un porc mistreţ a fost văzut în Grădina Botanică din Craiova, apoi acesta a apărut în cartierul George Enescu. După ce a dat nestingherit o tură prin oraş, animalul s-a făcut nevăzut în pădure, ultima dată fiind zărit de un cetăţean în zona Tancodrom.

Săptămâna aceasta, în noaptea de miercuri spre joi, alţi şase mistreţi circulau pe Rocadă, în zona cartierului Craioviţa Nouă. Internauţii le-au făcut poze, care s-au viralizat imediat pe reţelele de socializare. Oamenii s-au speriat şi au sunat la poliţie. Nu-i convine nimănui să dea nas în nas cu o turmă de mistreţi care mişună prin cartier, în timp ce-şi duce copilul la şcoală. Mai ales că mistreţii pot deveni agresivi dacă sunt răniţi sau au pui, explică specialiştii.

„Avem tranchilizant, dar au şoriciul gros“

Puse în faţa unui fapt inedit, autorităţile nu au ştiut cum să reacţioneze la sesizări. În noaptea cu pricina, poliţiştii de la Secţia 5 şi cei de la Poliţia Locală s-au deplasat în zona în care au fost semnalate animalele. Nu au găsit nici urmă de mistreţ. „A existat o sesizare în jurul orei 1.00, însă colegii au verificat zona şi nu i-au găsit“, au spus poliţiştii. Viceprimarul Stelian Bărăgan spune că a dat dispoziţii subordonaţilor pentru rezolvarea cazului. „Am transmis mai departe, către RAADPFL (regia care administrează grădina zoologică) şi Poliţia Locală, să se ocupe de problemă“, a afirmat Bărăgan.

Directorul RAADPFL, Rela Filip, spune însă că există câteva impedimente din punct de vedere tehnic. „Este adevărat, noi avem un dispozitiv de tranchilizare a animalelor, dar acesta este autorizat doar pentru spaţii închise. În plus, am încercat să folosim acest dispozitiv la porcii mistreţi de la grădina zoologică, dar nu şi-a produs efectul din cauza şoriciului prea gros“, a spus aceasta.

Polițiștii nu pot aresta mistreții

Nici Octavian Mateescu, şeful Poliţiei Locale, nu are o soluţie. „Nu este atribuţia noastră, ci a jandarmilor. Ei se ocupă şi de cuiburile de viespi, când sunt sesizaţi de populaţie. Serios acum, noi suntem poliţişti locali, nu ne ocupăm cu animalele sălbatice. Cred că ar trebui chemat cineva de la protecţia animalelor“, ne-a spus acesta. 

„Probabil caută mâncare“

Cum poliţiştii susţin că nu au fost instruiţi să aresteze mistreţi, iată-ne ajunşi la jandarmi! Purtătorul de cuvând al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj, Ionuţ Ţapu, a precizat: „Dacă se fac sesizări la 112, noi ne ducem să securizăm zona respectivă. Adică să nu plece animalele sau ca oamenii să nu intre în zona animalelor. Dar este destul de dificil, pentru că ultima dată ne-am dus în mai multe zone în care am fost sesizaţi, dar animalele plecaseră şi s-au retras în pădure până la urmă. Pe de altă parte, noi nu avem în atribuţii să prindem animalele şi nici nu avem armament cu tranchilizant“.

La rândul lor, cei de la ISU (pompierii) ne-au transmis că nu au competenţe să acţioneze în astfel de situaţii. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj susţin că nici ei nu pot interveni. „Trebuie chemată Salubritatea – cea care se ocupă de animalele fără stăpân, şi administratorii fondului de vânătoare din care se presupune că vin mistreţii. Noi, inclusiv atunci când luăm probe, avem lângă noi reprezentanţii fondului de vânătoare“, ne-a spus Costică Retea, purtătorul de cuvânt al DSV Dolj. El nu crede că mistreţii sunt infestaţi cu pestă porcină africană. „Când se îmbolnăvesc de pestă, rămân stabili undeva, nu se mişcă. Ăştia sunt vioi, se mişcă. Probabil caută mâncare”, a mai spus acesta.

Oricât de ciudat ar părea ce a spus Retea, afirmaţiile sale au un sens. Într-adevăr, Salubritate SRL se ocupă şi de problema câinilor fără stăpân din oraş (deşi legea spune că trebuie să existe un serviciu specializat). Societatea susţine însă că a fost delegată să se ocupe de câini, nu şi de mistreţi. 

Mistreţii „erau în trecere“

În cele din urmă, am ajuns la Garda Forestieră, ai cărei reprezentanţi cred că întâmplarea cu mistreţii a fost un episod trecător şi nu ar putea deveni o problemă permanentă. „Erau în trecere, nu cred că va fi o problemă. În perioada asta, ei umblă mult după apă şi hrană, pentru că nu mai sunt bălţi în pădure. Ei pot face şi 50-60 de kilometri în căutare de hrană. Sunt animale nocturne”, ne-a spus Ionel Toma, şeful Serviciului Olt-Dolj, din cadrul instituţiei.

Mai multe amănunte ne-a dat Viorel Ghiţă, responsabilul cu vânătoarea. El a explicat şi care ar fi procedurtile de urmat în astfel de cazuri. „Craiova nu face parte din nici un fond de vânătoare, iar legea vânătorii ne interzice să tragem cu arma în oraş. Primăria trebuie să ia legătura cu administratorul celui mai apropiat fond cinegetic, iar acesta poate scoate porcii din oraş. Populaţia de mistreţi a scăzut în ultima perioadă, din cauza pestei porcine. Sunt 70 de cazuri de mistreţi decedaţi din cauza pestei, iar asta este numai ce s-a descoperit până acum“, ne-a spus Ghiţă.

”Noi ne-am întins cu locuințele în zona lor”

Cel mai apropiat fond cinegetic de zona în care au fost văzuţi mistreţii este administrat de Asociaţia de Vănătoare şi Pescuit Sportiv „Artemis“. Şeful asociaţiei spune că nu a fost contactat de primărie, dar nici el nu crede că situaţia cu mistreţii se va repeta. „Nu mistreţii au intrat în oraş, noi ne-am întins cu locuinţele în zona lor. Nu cred să fie o problemă, erau în trecere. Până acum, nu ne-a contactat nimeni de la primărie în această problemă“, ne-a precizat Valentin Udrea.

Nu ne rămâne decât să sperăm că pe viitor mistreţii vor rămâne liniştiţi în pădure şi nu vor mai face vizite nocturne prin Craiova ca să sperie cetăţenii. Altfel, sperăm şi că, până la un eventual eveniment nedorit, autorităţile se vor pune de acord cine ce are de făcut în astfel de situaţii. 



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS