Alegeri prezidentiale 2019. Cetăţenii români care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, pot vota la prezidenţialele de anul acesta, dacă nu au restricţii impuse de justiţie. Iata tot ce trebuie să ştiţi despre cine are dreptul să voteze în ţară şi în străinătate.
Ghidul votantului din tara si strainatate poate fi consultat pe internet. Cine are drept de vot la alegerile prezidenţiale. Potrivit legislaţiei în vigoare, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, potrivit Mediafax.
În data de 10 noiembrie va avea loc votul în ţară la alegerile prezidenţiale, între orele 07.00 şi 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 – 21.00.
Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la prezidenţiale. Ei pot vota indiferent dacă sunt domiciliaţi, rezidenţi sau turişti în statul respectiv.
Cum pot vota romanii din diaspora
Votul în diaspora se va desfăşura vineri, 8/22 noiembrie, între orele 12-21. Sâmbătă, 9/23 noiembrie, între orele 7.00-21.00. Si duminică, 10/24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 pentru primul, respectiv al doilea tur de scrutin.
Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu şi cei care au fost omişi din lista permanentă a secţiei de votare pot merge la orice secţie din ţară, prezenţa lor la vot fiind înregistrată pe o listă suplimentară.
De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot vota la altă secţie de votare decât cea unde au fost arondaţi.
Cum se poate vota in tara
Pentru alegătorii din ţară care nu pot fi transportaţi din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cerere depusă cel mai târziu în preziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.
Pot solicita urna specială şi persoanele care în ziua votării se află în ţară. O pot solicita doar daca, din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară, nu se pot prezenta la secţia de votare.
Cine nu poate vota
Ghidul alegătorului aflat în România sau în străinătate prevede că la prezidenţiale nu au dreptul de vot „debilii sau alienaţii mintal”, puşi sub interdicţie. Nici persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă nu pot vota.
Pot vota persoanele reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă. Pot vota şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situaţie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central, informeaza Mediafax.