9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFostul ministru Vlădescu, judecat într-un dosar de corupţie

Fostul ministru Vlădescu, judecat într-un dosar de corupţie

Procurorii DNA au anunţat că au încheiat cercetările într-un amplu dosar de corupţie, privind o mită de 20 milioane de euro. În acest dosar au fost deferiţi justiţiei cinci inculpaţi. Este vorba de Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor, Constantin Dascălu, fost secretar de stat, dar şi de fostul deputat Cristian Boureanu. Ceilalţi doi inculpaţi sunt un fost angat al Ministerului Finanţelor şi o apropiată a conducerii CFR de la acea vreme.

Luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, acestea sunt infracţiunile reţinute de procurorii anticorupţie în acest dosar în care a „circulat“ o mită de aproximativ 20 de milioane de euro.


„Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate“, au explicat procurorii DNA. Linia de cale ferată la care se referă procurorii este Bucureşti-Constanţa.

Mită de milioane de euro

Anchetatorii susţin că totul a început în anul 2005, cu ocazia unei licitații pentru reabilitarea unei linii ferate.

Atunci, reprezentanții unei companii austriece s-au înţeles cu Sebastian Vlădescu şi Mircea Costea să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român. În schimbul banilor, inculpații au promis să asigure finanțarea contractului, dar şi plata la timp a facturilor emise.

Şpaga ar fi fost primită de inculpaţi printr-un circuit fictiv.
„Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au ajuns la inculpați. O primă verigă a fost reprezentată de încheierea unui contract de consultanță cu o societate de avocatură, în baza căruia compania a plătit, în perioada 2006-2011, suma totală de 39.363.071 lei, deși nu au fost prestate servicii. Următoarea verigă a fost reprezentată de încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăți offshore afiliate acesteia cu societăți controlate de inculpați, prin care sumele de bani au ajuns la aceștia”, au explicat anchetatorii.

Vlădescu ar fi primit un milion de euro, Costea a primit 3.121.328 de lei și 2.320.698 de euro, iar o persoană apropiată de conducerea CFR sumele de 3.083.498 lei și 1.050.087 de euro. Persoana apropiată de conducerea CFR este inculpata Mihaela Mititelu.

Valoarea comisionului, renegociată cu ocazia crizei economice

Procurorii DNA mai spun că a doua etapă a comiterii infracţiunilor a avut loc în anul 2009. Atunci, pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice, s-a ajuns la la întârzierea plății facturilor către compania străină.

În acest context, „reprezentanții companiei străine au ajuns la o nouă înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Vlădescu Sebastian(care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu“, spun anchetatorii.

A urmat un alt circuit fictiv, cu ajutorul căruia compania străină a virat 11.781.842 de euro în conturile a două companii offshore controlate de un român domiciliat în străinătate.

„Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe cinci niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor. În ultima etapă, banii au fost transferați în conturile unor societăți indicate de inculpați sau au fost retrași în numerar și au fost înmânați acestora“, au mai precizat procurorii.

De data acesta, Sebastian Vlădescu ar fi primit 2.242.000 de euro, Constantin Dascălu 1.114.000 de euro, iar Cristian Boureanu alţi 2.111.799 de euro.
Unui director al companiei străine i-a revenit suma de 1.100.000 de euro.

Unde a ajuns restul şpăgilor

Procurori DNA au mai explicat şi ce s-a întâmplat cu diferenţa dintre suma de bani virată de compania străină şi cea primită de inculpaţi.

O parte a fost cheltuită cu ocazia înființării companiilor offshore, iar alte sume de bani au reprezentat comisioane bancare sau taxe. Alte sume de bani au ajuns la alți participanți la săvârșirea faptelor. Faţă de aceştia, procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei.

De asemenea, faptele comise de compania străină fac obiectul unei investigații deschise autoritățile judiciare din Austria.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cursul urmăririi penale, inculpații au depus cauțiuni însumând 4,2 milioane de euro.
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi vineri, 15 noiembrie. Anchetatorii au cerut menținerea sechestrului pus pe diverse sume de bani, vile, apartamente şi terenuri aparţinând inculpaţilor.

Austriacul a fost condamnat

Josef Hornegger, reprezentantul al companiei austriece, a recunoscut comiterea faptelor. Acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA în martie, anul acesta.

Austriacul, care a fost acuzat de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, a acceptat o pedepsă de trei ani de închisoare cu executare.
În plus, s-a dispus confiscarea sumei de 1,1 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS