Deşi românii sunt mari consumatori de produse tradiţionale, se
pune întrebarea cât de autohtone sunt produsele care se regăsesc în
târgurile de sărbători începând cu 1 decembrie? România importă 65% din
carnea de porc şi produce 30% din cantitatea de fasole consumată în
ţară, relatează Mediafax.
Consumul de carne de porc în
România este de 32 de kilograme/locuitor/an, însemnând aproximativ
600.000 de tone de carne anual, potrivit datelor Institutului Naţional
de Statistiscă (INS). Din acestea, peste 65% vor veni din import, iar
preţurile în supermarketuri au crescut deja cu 20% faţă de luna iulie.
„Peste 65% luna asta import, am crescut de la 45% la 65%. Cred că va fi o explozie de la începutul lunii decembrie, iar preţul deja a explodat, la porcul în viu, dacă doresc să achiziţioneze de la gospodăria populaţiei în câteva zile, de la 10 lei/kg în viu, a ajuns în Botoşani de exemplu la 15 lei. În supermarket, preţurile deja au crescut cu 15-20% faţă de luna iulie şi se aşteaptă creşteri în continuare”, a explicat pentru Mediafax Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).
Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, a adăugat că, deşi suntem mari consumatori, „niciodată România nu a produs mai mult de 50% din necesar, în ultimii 25 de ani”.
Citeşte continuarea pe Mediafax