Asociația Agent Green împreună cu mii de apărători ai naturii au organizat un marș pe străzile Vienei și au cerut salvarea pădurilor virgine românești.
România are cele mai vaste suprafețe intacte de natură sălbatică, dar şi ultimele 526 de mii de hectare de păduri primare și seculare din Europa, potrivit digi24.ro.
O serie de firme din Austria toacă anual milioane de arbori din România și ar trebui responsabilizate. Protestatarii au ajuns la Ministerul Mediului din Viena cu mesajul: „SAVE ROMANIAN PRIMARY FORESTS“.
Președinte Agent Green, Gabriel Păun, a spus că este foarte plăcut surprins de ce se întâmplă la Viena: „Totul a început acum o săptămână, când am fost invitat de mișcarea Fridays for Future din Viena să țin un discurs. Acolo am povestit cu încă un coleg ce se întâmplă în România și ce impact au asupra țării noastre firmele austriece care procesează milioane de metri cubi de lemn în fiecare an, milioane de arbori din România. Ulterior, a fost o dezbatere de vreo două, trei ore la Universitatea Bochum din Viena. Aici, împreună cu un coleg, am avut o dezbatere cu reprezentanții uneia dintre acele firme austriece, binecunoscute la noi“.
„Încercăm să convingem firmele austriece să nu intre în aceste ultime păduri seculare și primare“
Gabriel Păun a mai precizat că oamenii au fost indignați de impactul pe care îl au aceste firme în România: „A fost o sesiune de informare de fapt, la care au participat și profesori de la universitate, studenți, public interesat. (…) Oamenii au fost foarte indignați de ce impact au aceste firme în România. Nu au știut asta. Am rămas și eu surprins că nu au știut, pentru că au fost multe dezbateri în spațiul public, în presă. Am crezut că în Austria se știe ce se întâmplă în România. Iată dovada că mulți nu știau și au inițiat acest protest la care este un banner uriaș de 50 de metri, cum nu s-a mai văzut în Viena, cu un mesaj foarte clar – „Să fie salvate ultimele păduri primare din România“. Este un subiect la care lucrăm pe mai multe fronturi. Încercăm să convingem firmele austriece, dar și altele să nu intre în aceste ultime păduri seculare și primare.
Pe de altă parte, lucrăm și cu ministrul Costel Alexe să găsim soluții pentru a proteja această jumătate de milion de hectare de pădure“.