Cadrele didactice de la Universitatea din Craiova cu performanţe în cercetare au fost premiate la Gala Cercetării Ştiinţifice. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala „Regele Mihai I“ al României. În topul excelenţei în cercetare au fost trei cadre didactice.
La Gala Cercetării Ştiinţifice organizată de Universitate din Craiova au fost premiate cadrele didactice pentru rezultatele obţinute pe parcursul anului 2018.
Potrivit reprezentanţilor Universităţii din Craiova, cercetarea ştiinţifică a fost susţinută din fonduri proprii oferite prin crearea la nivelul instituţiei a fondului de sprijin pentru activitatea de cercetare. Au fost alocaţi 2.740.828 de lei. Şi din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru activităţile de cercetare – dezvoltare – inovare s-au alocat 10.525.366 de lei. Tot în 2018 au fost atraşi 6.595.027 lei prin proiecte internaţionale, naţionale sau prin servicii de tip CDI oferite unor companii private. Fondurile au fost folosite pentru diverse proiecte.În 2018, au fost continuate 27 de proiecte contractate în anii anteriori (22 de proiecte în competiţii naţionale și cinci proiecte în competiţii internaţionale), au fost câștigate 24 de proiecte noi, în competiţii naţionale şi internaţionale (19 proiecte în competiţii naţionale și cinci proiecte în competiţii internaţionale) şi s-au realizat 67 de contracte de cercetare pe bază de contracte cu agenți economici.
Premiați pentru contibuția în evoluția Universității din Craiova
Cercetătorii Universităţii din Craiova au publicat peste 800 de articole ştiinţifice apărute în reviste de specialitate, dintre care 163 în reviste cotate ISI, peste 300 de articole publicate şi peste 140 de cărţi şi capitole în edituri recunoscute din ţară şi din străinătate.
„Toate rezultatele Universităţii noastre sunt ale dumneavoastră, iar Gala Cercetării Ştiinţifice 2019 este recunoaşterea contribuţiei substanţiale pe care o aveţi în evoluţia şi dezvoltarea Universităţii din Craiova. Un înţelept spunea, într-un rând, că „cetăţenii pun în comun acţiunile şi raţiunile“. Împreună, adică, decidem şi înfăptuim. Împreună îi recunoaştem azi pe cei care au obţinut rezultate în cercetarea ştiinţifică în anul 2018. Vă felicit pentru ceea ce aţi realizat, pentru rezultatele pe care le-aţi obţinut, pentru recunoaşterea pe care aţi obţinut-o, pentru recunoaşterea pe care aţi atins-o şi, prin dumneavoastră, Universitatea noastră“, a spus prof.univ.dr. Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.
Trei cadre didactice în topul excelenţei
În topul excelenţei în cercetare s-au clasat trei cadre didactice. Astfel, pe locul III s-a clasat conf.univ.dr. Rodica Cimpoiaşu, de la Departamentul de Biologie şi Ingineria Mediului, din cadru Facultăţii de Horticultură. Pe locul II pentru cercetător de excelenţă este prof.univ.dr. Sorin Micu, de la Departamanentul de Matematică de la Facultatea de Ştiinţe.
Pe primul loc s-a situat prof.univ.dr. Vicenţiu Rădulescu, de la Departamentul de matematică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe. Au mai fost acordate premii pentru Cercetare şi implicare socială, pentru Ligia Rusu şi echipa. Pentru cercetare interdisciplinară au fost premiaţi Dorin Popescu şi echipa. La categoria cercetare în parteneriat au fost premiaţi Mariana Osiac, Sebastian Răduleţu, Dorian Cojocaru şi echipele cu care au lucrat. La categoria Inovare în cercetare aplicativă a fost premiat Lucian Gruionu. De asemenea, pentru Inovare pentru Transfer de Cunoaştere au fost premiaţi Denisa Ruşinaru şi Ileana Nicolae.
Premii speciale pentru trei categorii
Premii speciale au fost acordate pentru Activitate publicistică susţinută următorilor: Nicolae Marian Petre, Ştefan Vlăduţescu, Mădălina Strechie, Alexandru Tudosie, Andreea Iliescu, Ionuţ Daniel Geonea. Pentru performanţă sportivă, premii speciale au primit: Veronica Minoiu, Alina Albină, Constantin Albină, Gabriel Popa, George Burcea. Premii speciale pentru Recunoaştere în Inovare au fost acordate pentru Daniela Tarniţă şi Mihai Vladimirescu. Au mai fost acordate premii şi la ştiinţe sociale, la medicină şi ştiinţa sportului, ştiinţe inginereşti, ştiinţe umaniste şi arte, matematică şi ştiinţele naturii. Premiile sunt între 500 şi 5.000 de lei. Banii vor fi oferiţi ca şi granturi de cercetare.
Potrivit organizatorilor galei, scopul competiţiei este de a contribui la creşterea calităţii resurselor umane la nivelul Universităţii din Craiova, îmbunătăţirea performanţelor cercetătorilor, creşterea atractivităţii carierei în cercetare şi recompensarea rezultatelor semnificate ale cercetării obşinute pe parcursul anului 2018. Obiectivul principal al competiţiei vizează creşterea vizibilităţii impactului cercetării din Universitatea din Craiova prin publicarea de articoile în reviste de prestigiu ISI şi înregistrarea de brevete de invenţie naţionale şi internaţionale.