2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele mai importante arme care se regăsesc în arsenalul americanilor

Cele mai importante arme care se regăsesc în arsenalul americanilor

Cu o forță militară care numără aproape 3 milioane de soldați, 4.800 de baze și poziții deținute pe șapte continente și un buget anual de peste 700 de miliarde de dolari, armata SUA este considerată cea mai puternică la nivel mondial.

În contextul tensiunilor dintre SUA și Iran, CNN a trecut în revistă cele mai importante arme care se regăsesc în arsenalul americanilor.

Bombardiere B-52

Un oficial american a anunțat miercuri că șase dintre aceste bombardiere masive, propulsate de câte opt motoare, vor fi trimise la baza aeriană Diego Garcia din Oceanul Indian.

Există aproximativ 75 de bombardiere B-52 în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, iar fiecare aeronavă poate transporta până la 31 de tone de bombe, mine și rachete.

Avioanele au intrat în uz în 1952, însă de-a lungul timpului modelul B-52 a suferit modificări substanțiale, fiind capabil să lanseze până la 20 de rachete de croazieră în timpul zborului. Odată lansate, rachetele folosesc un sistem GPS și un motor cu elice pentru a zbura către țintă transportând o încărcătură explozivă de 1,3 tone.

Bombardiere B-2

Aeronava devenită faimoasă prin aspectul său futurist poate transporta atât arme convenționale cât și arme nucleare. Forțele Aeriene americane dețin o flotă de 20 de bombardiere B-2 la baza Whiteman din Missouri.

Pe timp de conflict, avioanul B2 poate transporta două bombe GBU-57 Massive Ordnance Penetrators – cele mai mari bombe non nucleare din arsenalul SUA.

Bombele GBU-57 Massive Ordnance Penetrators au 9 metri lungime și cântăresc peste 13,5 tone. Ele au fost construite pentru a provoca explozii în pământ la adâncimi mari, pentru a distruge buncăre sau centre de comandă subterane – zone unde armele obișnuite non-nucleare nu pot ajunge.

Modelul B2 poate transporta o gamă largă de arme și a fost testat în luptă în conflictele din Siria, Irak și Afganistan.

Bombardiere B1

Bombardierele B1 se regăsesc în număr de 60 în forțele aeriene din SUA, iar modelul cu patru motoate poate transporta cea mai mare încărcătură din întreaga flotă americană – peste 34 de tone, compusă din rachete de croazieră, bombe și mine navale.

Avioane de vânătoare F-22

SUA dețin aproape 180 de avioane F-22, considerate cele mai capabile avioane de vânătoare din flota americană.

Pe lângă capacitatea de a lupta în fața celor mai avansate avioane existente în forțele aeriane din întreaga lume, modelul F-22 poate transporta bombe ghidate care pot lovi tința cu o eroare de 5 metri și rachete aer-sol.

În primele zile ale unui confict în care sunt implicate forțele SUA, avioanele F-22 ar putea fi trimise în zonă pentru a distruge apărarea antiaeriană și a elibera spațiul aerian pentru alte aeronave.

Submarine

Marina SUA are zeci de submarine care pot lansa sute de rachete de croazieră Tomahawk către ținte din apă sau de pe uscat.

Cele mai capabile sunt patru submarine din clasa Ohio, care transportă împreunî 154 de rachete Tomahawk.

Fiecare rachetă, cu o încărcătură explozivă de 453 de kilograme, poate lovi ținte aflate la maximum 1600 de kilometri depărtare. Totodată, fiecare rachetă poate avea informații despre până la 15 ținte în sistem, oferind posibilitatea de a fi îndreptată către altă țintă decât cea inițială chiar în timpul zborului.

Marina SUA mai deține peste 48 de submarine din clasa Virginia și clasa Los Angeles, iar acestea pot transporta și ele rachete Tomahawk, deși în număr mai mic.

Portavioane

Există 11 portavioane active în flota Marinei SUA, 10 din clasa Nimitz și 1 din clasa Ford. Cu toate acestea, cel mult trei sau patru pot fi pregătite de luptă în orice moment.

Fiecare portavion poate transporta peste 60 de avioane, inclusiv modele F/A-18, care pot lovi ținte aflate la peste 2.300 de kilometri.

Pe lângă portavioane, Marina SUA operează 9 nave amfibii. Acestea nave – portavioane de mici dimensiuni, transportă cel mai nou tip de avioane de vânătoare din armata SUA – modelul F-35B al pușcașilor marini. Asemenea portavioanelor, cel mult jumătate din aceste nave pot fi gata de luptă în orice moment.

Distrugătoare și crucișătoare

Flota de distrugătoare și crucișătoare a Marinei SUA poate opera alături de portavioane sau independent.

SUA au peste 70 de distrugătoare din clasa Arleigh-Burke, fiecare fiind capabil să transporte 56 de rachete Tomahawk care pot lovi ținte în apă sau pe uscat.

Alături de acestea se află crucișătoarele din clasa Ticonderoga, și ele capabile să transporte rachete.

Ambele nave de război oferă protecție Marinei SUA prin sistemul de apărare împotriva rachetelor AEGIS. Acesta poate identifica și lua la țintă rachete balistice care se îndreaptă spre nave sau obiective de pe uscat.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS