0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe bătălia pentru şefia Parchetului General. Horaţiu Radu, un candidat cu un CV impresionant

Începe bătălia pentru şefia Parchetului General. Horaţiu Radu, un candidat cu un CV impresionant

Ministerul Justiţiei organizează selecţia pentru funcţia de procuror şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie.

Opt candidaţi s-au înscris în această cursă, printre care şi Răzvan Horaţiu Radu, care din iunie 2019 ocupă funcția de adjunct al Procurorului General al Românie.
Ministerul Public este condus în acest moment de Bogdan Licu, procuror general interimar.

Deși a lipsit o perioadă îndelungată din Ministerul Public, fiind detașat succesiv din 2006 până în 2018 în diverse funcții, Horaţiu Radu s-a remarcat ca Agent Guvernamental atât pentru CEDO cât şi pentru CJUE, potrivit stiripesurse.ro.

În perioada cât a activat ca procuror cu funcţie de execuţie, anterior anului 2006, a instrumentat mai multe dosare, printre care celebrul caz al crimei din cartierul bucureştean Militari, unde victima a fost o fetiţă de 12 ani.

Odată cu depunerea candidaturii lui Horaţiu Radu, controversele nu au încetat să apară, fiind catalogat de jurnalista Sorina Matei drept unul dintre oamenii pe care Secția pentru procurori ar vrea să îi impună la conducerea marilor parchete. Decizia de a candida se pare că a luat-o în ultimul moment, surse din sistemul judiciar indicând că a fost încurajat în acest demers inclusiv de actualul procuror general interimar.

Demis de Dăncilă

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră şi a fost numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. El a fost demis în 2018 după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea și cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov. Dragnea și Vâlcov l-au atacat deschis pe fostul agent guvernamental la CJUE, în 2018, pentru că acesta nu le-a dat aviz pentru acte normative care încălcau legislația europeană.
„Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu ştiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. (…) Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA s-a vorbit de deep state, Trump a ieşit să spună”, spunea Liviu Dragnea, în mai 2018, la România TV.
La câteva zile după această declarație, Horațiu Radu a fost demis din funcție de Viorica Dăncilă.

Un CV impresionant

În perioada 2011-2012, acesta a îndeplinit funcţia de subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene (ulterior Ministerului Afacerilor Europene), fiind şi Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene iar în perioada 2007-2011 cea de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Răzvan-Horaţiu Radu este doctor al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, specializarea drept penal şi a urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii (2001-2003), după care a fost numit procuror, activând succesiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman (ca procuror stagiar), Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Din 2010, Horaţiu Radu este lector universitar asociat la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Acesta a obţinut în anul fiscal 2018, din salarii, venituri în cuantum de 351.464 de lei, cumulând remuneraţiile de la PÎCCJ cu cele de la Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea din Iaşi. În plus, Radu a obţinut venituri din activităţi independente, astfel: aproximativ 10.000 de euro primiţi de la Consiliul Europei (diurne, cheltuieli de transport etc) şi 2.800 de lei de la Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.

Horaţiu Radu conduce un BMW X3 din 2013 şi deţine, împreună cu soţia, două apartamente în Bucureşti, în suprafaţă de 139 mp, respectiv 58 mp, o casă de 262 mp în Voluntari, precum şi o casă şi un teren intravilan în judeţul Bacău. Pentru unul dintre apartamente, cei doi soţi au încasat într-un an, din chirie, 16.920 de lei. De asemenea, cei doi deţin ceasuri şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro şi au contractat două credite, unul de 50.000 de euro şi un altul de 375.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS