2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 53 de ani

Anul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 53 de ani

Conform statisticilor oficiale, în 2019 s-au născut doar 178.000 de copii. A fost anul cu cel mai mic număr de nașteri de la decretul antiavort al lui Ceaușescu din 1966, potrivit stirileprotv.ro.

Anul 2019 a fost al doilea an consecutiv cu o scădere record a natalității. Specialiștii spun că, fără o politică prin care familiile să fie stimulate să aibă copii, nu vom reuși să redresăm declinul demografic. Acesta ar putea duce în curând la probleme sociale.
Numărul nașterilor nu a mai depășit, anul trecut, numărul deceselor în nicio lună.

În vară, cel mai mare număr lunar de nașteri

Cel mai mare număr lunar de nașteri este în vară, iulie-august. Asta înseamnă că acești copii sunt concepuți în perioada postului Crăciunului din anul precedent. În decembrie-ianuarie este cel mai mic număr de nașteri din cauza Postului Paștelui, mai strict. Structura aceasta este specifică țărilor creștine. De cealaltă parte, numărul deceselor explodează în ianuarie, luna friguroasă de iarnă, când bolile se agravează.

„Am avut sub 180.000 de nou-născuți. Mai puțini copii și față de perioada de criză economică“

Potrivit datelor INS și a celor de la Evidența Populației, anul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 53 de ani.
„Am avut sub 180.000 de nou-născuți. Mai puțini copii și față de perioada de criză economică, în 2011, atunci când s-au tăiat salariile, au crescut taxele și indemnizația de creștere a copilului s-a plafonat. Una dintre cauze este migrația“, spune Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică. Acesta mai precizează: „Cei care pleacă sunt, în general, la vârsta la care ar putea să aibă copii. Pe prim plan în societate a trecut pentru femeie, nu asigurarea creșterii familiei, nu copilul, ci cariera. Înseamnă niște ani de studiu, niște ani de muncă, așa încât primul copil nu mai vine pe lume înainte de 20 de ani, cum era până în 1989, ci vine spre 30, 37-38 de ani“.

Tendința de îmbătrânire a populației, răspândită şi în Europa

Tendința de îmbătrânire a populației este răspândită pe tot continentul. Vestul se confruntă cu această realitate de 30-40 de ani. Franța a fost singura ţară care a reușit în ultimii 20 de ani, prin bani și deduceri fiscale susținute pentru familii, să stimuleze nașterile. Acum are o natalitate de peste 17 la mie. La noi se nasc nouă copii la 1.000 de locuitori, singura politică demografică fiind concediul de doi ani, plătit.
Eurostat estimează că, până în anul 2060, populația României va pierde 5,8 milioane de locuitori. Din cei rămași, 7,5 milioane vor fi pensionari și doar 3 milioane angajați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS