18.1 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCetăţean captiv între două primării. Partea a doua

Cetăţean captiv între două primării. Partea a doua

Un doljean încearcă să afle, cu certitudine, de ani buni, de care primărie aparţine terenul său, situat la marginea Craiovei. Pe hărţile de la OCPI figurează pe Cârcea, dar impozitul îl plăteşte la Craiova. Situaţia a apărut din cauză că nici până acum autorităţile nu au clarificat limitele administrative ale Craiovei cu localităţile limitrofe.

Un cetăţean din Dolj încearcă de ani buni să dovedească legal că terenul său se află pe teritoriul unei singure unităţi administrative. Este un mister de care primărie aparţine terenul său. Imobilul situat la adresa Aleea 5 Drumul Apelor, nr. 20 se află la limita administrativă dintre localităţile Cârcea şi Craiova. Însă nu se ştie cu exactitate pe raza cărei unităţi adminstrativ-teritoriale se află imobilul cu pricina. În trecut, cele două primării îl impozitau pe cetăţean pentru acelaşi teren.


Cetăţeanul susţine că în situaţia sa mai sunt mulţi vecini din zona respectivă. Mihail Glugă deţinea 1.903 metri pătraţi de teren în comuna Cârcea, Aleea 5 Drumul Apelor, nr. 20. Calvarul bărbatului a început în 2016, când a vrut să vândă o bucată de 600 de metri pătraţi de teren şi avea nevoie de cadastru. Primăria Cârcea nu i-a putut emite iniţial actele necesare omului pentru a-şi cadastra parcela. Aceasta din cauza litigiului pe graniţele administrative ale celor două localităţi.


Litigiul pe graniţele celor două localităţi nu era finalizat nici în 2016. Şi nu s-a finalizat nici până în 2020. Bărbatul a revenit, disperat, la Gazeta de Sud, într-o ultimă încercare de a i se face dreptate.

Ce susţinea OCPI Dolj în 2016

Cum au decurs lucrurile. Cetăţeanul a făcut o sesizare la GdS în 2016, disperat că nu poate întabula terenul pe care l-a cumpărat la Cârcea. La vremea respectivă, OCPI Dolj susţinea că terenul este pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea.

„Potrivit coordonatelor rezultate în urma măsurătorilor efectuate (în sistem de proiecție Stereografic 1970), imobilul situat la adresa Aleea 5 Drumul Apelor, nr. 20, se regăsește în limitele unității administrativ-teritoriale Cârcea, limite înregistrate în baza de date a OCPI Dolj, urmare a acțiunii de identificare de către comisia de delimitare numită în acest scop prin ordin al prefectului, așa cum este prevăzut de Legea nr. 7/1996, art. 11, alin. 4 (Legea cadastrului – n.r.)“, au menţionat în 2016 reprezentanţii OCPI Dolj.


Articolul respectiv din Legea cadastrului spune că: „(4) Limitele unităților administrativ-teritoriale sunt identificate, marcate, rectificate ori actualizate de către comisia de delimitare, numită în acest scop prin ordin al prefectului“.

Ce spune legislaţia fiscală în astfel de cazuri

GdS a mai precizat ce prevede legea fiscală în cazul în care nu se ştie pe suprafaţa cărei unităţi administrativ-teritoriale se află un imobil. Potrivit prevederilor art. 43 aliniatul 3 din Legea nr. 207/2015, adică din noul Cod de Procedură Fiscală, în cazul în care există un conflict între unitățile administrativ-teritoriale „cu privire la aceeași materie impozabilă“, contribuabilul va datora impozite și taxe locale la bugetul la care s-a înregistrat prima dată.

Alte organe fiscale locale nu au dreptul să perceapă impozite locale până la soluționarea conflictului. După încheierea conflictului privind granițele administrative, dreptul de impunere revine noului organ fiscal. Însă noul organ fiscal poate impozita de la 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a soluționat conflictul. Aşadar, până când statul finalizează situaţia cu limitele administrative dintre Craiova şi Cârcea, terenul lui Glugă rămâne pe Craiova. Deci, bărbatul plăteşte impozit pe teren la Primăria Craiova.

A vândut 600 de metri pătraţi, dar este impozitat tot pentru 1.903 metri pătraţi

De atunci şi până acum nu s-au schimbat multe lucruri. După articolul cu titlul „Iţe încurcate între graniţele dintre Craiova şi Cârcea“, publicat pe 9 mai 2016, craioveanul a reuşit să vândă o parte din teren. Dar cum? A încheiat contract de vânzare-cumpărare în indiviziune pentru suprafaţa de 600 de mp, din cei 1.903 mp deţinuţi de proprietar. Contractul a fost perfectat în 2016. Nu a obţinut un nou cadastru pentru suprafaţa pe care dorea să o vândă, însă în baza unui document de la OCPI Dolj a rămas valabil cadastrul din 2008, unde terenul figura pe Craiova.


Deşi a vândut jumătate din teren, doljeanul susţine că este impozitat de Primăria Craiova pentru toată suprafaţa de 1.903 mp. „Pe cei 600 de metri pătraţi de teren pe care i-am vândut în 2016, cumpărătorii au şi construit o locuinţă. Însă eu am rămas şi plătesc la Primăria Craiova aceeaşi sumă reprezentând impozit pe teren pe care o plăteam şi atunci când deţineam 1.903 metri pătraţi“, susţine doljeanul. El acuză autorităţile că nu vor să se implice în soluţionarea cazului său, în sensul de a se stabili clar pe raza cărei localităţi figurează proprietatea sa.

Cârcea sau Craiova? De care primărie aparţine terenul?

Litigiul nu s-a soluţionat. Nu se ştie clar de care primărie aparţine terenul. „Mi s-a făcut întabularea terenului, dar nu s-a făcut dezmembrarea lui. Deci, terenul meu este în continuare şi la Craiova, şi la Cârcea. OCPI ar trebui să se implice să facă dezmembrarea, dar nu poate. Pentru că în actele lor terenul figurează pe Cârcea. În situaţia mea este tot cartierul în care locuiesc“, a precizat Mihail Glugă.


Cetăţeanul s-a adresat Avocatului Poporului. Răspunsul a fost acela că „Primăria Cârcea nu are dreptul să perceapă impozite pentru terenul respectiv, până la soluţionarea limitei teritoriale a celor două unităţi administrativ teritoriale“. Prin adresa nr. 83455/23.06.2016, Primăria Craiova a informat Avocatul Poporului că terenul în cauză este înregistrat în evidenţele sale fiscale. Până la clarificarea conflictului, Glugă datorează impozit către

Primăria Craiova, pentru că acolo fusese înscris iniţial terenul. „Referitor la stabilirea limitei unităţilor administrativ-teritoriale, Prefectura Dolj va formula acţiune la instanţa de judecată“, se arată în răspunsul transmis de Avocatul Poporului pe data de 09.12.2016, către cetăţeanul doljean.

Ce solicită cetăţeanul

Mihail Glugă a precizat că Prefectura Dolj nu şi-a dus până la capăt „misiunea“ în cazul său şi al altor vecini de-ai săi. Bărbatul este siderat că nici autoritate nu poate clarifica situaţia terenului său. El spune că „de ani buni, autorităţile îşi bat joc de un cetăţean, plătitor de impozite şi taxe“.


„Prefectura trebuie să acţioneze în instanţă OCPI Dolj, astfel încât terenul să rămână definitiv pe una dintre localităţi. Reprezentanţi ai Prefecturii Dolj şi ai OCPI Dolj s-au întâlnit în Consiliul Prefectural şi au decis să se implice, dar nu s-a finalizat nici până acum. Nu a rămas definitiv dacă terenul figurează pe Craiova sau pe Cârcea. Dacă nu se rezolvă situaţia, eu îi dau în judecată pe toţi! Şi pe cei de la Prefectură, şi de la OCPI“, a spus Mihail Glugă.


Contactat telefonic de GdS, prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a precizat că problema nu este rezolvată nici în momentul de faţă. „Niciuna dintre graniţele aflate în discuţie între Craiova şi localităţile limitrofe nu a fost rezolvată. De luni voi lua „taurul de coarne” şi mă voi implica în rezolvarea situaţiei“, a precizat prefectul de Dolj, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS