2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate50 de muzicieni români au concertat în orașul de unde a pornit virusul ucigaș

50 de muzicieni români au concertat în orașul de unde a pornit virusul ucigaș

România ia primele măsuri de prevenţie, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului din Asia. Au fost alese, deocamdată, cinci spitale de boli infecţioase din toată ţara, unde vor fi internaţi cei suspectaţi că au contactat noul virus. De asemenea, au fost comandate teste rapide, pentru depistarea lui, potrivit stirileprotv.ro.

50 de artişti români s-au întors în țară din Wuhan

O orchestră formată din 50 de artişti s-a întors marţi, 21 ianuarie, la Timişoara. Muzicienii sunt angajaţi ai filamornicilor şi operelor din Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța. Aceştia au avut un turneu de 50 de zile în China, ţară aflată acum sub alertă din cauza unui coronavirus letal. 18 dintre artişti sunt de la Filarmonica Banatul din Timişoara. Ei au concertat şi în oraşul Wuhan, considerat zona zero de alertă pentru noul virus.
Calendarul turneului arată că artiştii români au fost în Wuhan de două ori, în perioada 3-5 decembrie 2019. Concertul inaugural al turneului a fost la Wuan Qintai Grand Theatre, în primele zile din decembrie. Muzicienii s-au întors în Wuhan, în 2 ianuarie, însă au trecut doar prin aeroport, în drum spre un alt concert, la Chongqing. Abia în 20 ianuarie au pornit spre Europa, din Beijing.

„Nu au fost opriţi la aeroport, deşi se ştia că vin din China“

Ioan Garboni, directorul Filarmonicii din Timişoara, a precizat: „Nu au fost opriţi la aeroport, deşi se ştia că vin din China. Sper că lucrurile vor fi în regulă. Noi am luat decizia să îi lăsăm să stea acasă două săptămâni ca să nu frecventeze locuri aglomerate. În plus, suntem în corespondenţă cu Direcţia de Sănătate Publică să vedem dacă trebuie luate măsuri suplimentare“.

Au fost alese spitalele în care pot fi internaţi cei infectaţi cu noul virus

Experţii în sănătate spun că pericolul ca noul coronavirus să ajungă şi în România nu este însă foarte mare. Pentru că există posibilitatea, planul de măsuri vizează depistarea cazurilor suspecte.
Autorităţile au ales spitalele în care pot fi internaţi cei infectaţi cu noul virus: Institutul „Matei Balş“ şi Spitalul „Victor Babeş“ din Capitală, dar şi spitalele de boli infecţioase din Timişoara, Cluj şi Iaşi.
La „Matei Balş“ sunt două rezerve speciale. Circuitele sunt total separate de celelalte secţii şi laboratoare. Personalul medical va purta costume speciale când va intra în contact cu cei infectaţi.
Pacientul este adus în rezervă pe un circuit separat de cel al personalului medical. Aici se fac toate investigaţiile medicale şi tratamentele. Apoi, pentru a nu exista riscul că virusul să fie răspândit, medicii şi asistentele trebuie să treacă printr-un duș pentru decontaminare chimică.

Simptomele noului virus gripal, asemănătoare mai multor boli respiratorii

Simptomele infecţiei produse de noul virus gripal sunt asemănătoare mai multor boli respiratorii: febră; tuse; strănut; respiraţie dificilă. Starea bolnavului se poate agrava rapid şi se poate ajunge chiar la deces.
Răspândirea se face rapid, pe cale aeriană, ca şi în cazul virozelor. Mobilitatea poporului chinez şi faptul că vorbim de un virus nou pentru care nu există antidot sunt principalele probleme. În plus, sursa nu este cunoscută şi poate fi încă activă.

OMS le recomandă tuturor ţărilor monitorizare activă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le recomandă tuturor ţărilor monitorizare activă, prevenţie şi pregătiri pentru o eventuală intervenţie. Grupul de lucru din România este format din experţi în sănătate, dar şi de reprezentanţi ai Ministerului de Interne.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat: „Aceste grup de lucru se va întâlni săptămânal şi de câte ori este nevoie. S-a luat în discuţie şi gripa aviară, şi sezonul gripal care a început. S-a stabilit un set de măsuri pentru prevenire, diagnosticare şi tratament″.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS