Ministrul Mediului, Costel Alexe, anunţă că tăierea ilegală a pădurilor trebuie să înceteze. Acesta susține că are și un plan de măsuri pentru realizarea acestui obiectiv. El a declarat că vrea ca pădurile din România să fie supravegheate cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliți.
Fenomenul tăierilor ilegale de păduri a luat amploare în ultimul timp în România. După ce mai mulţi pădurari au fost ucişi de hoţii de lemne, iar în presă au apărut imagini şocante cu zone întregi defrişate din inima munţilor, ministrul Mediului vine cu o propunere cel puţin interesantă.
Acesta consideră că ar putea fi identificate porțiunile din care dispar copaci și inspectorii Gărzii Forestiere ar putea interveni mai repede, potrivit digi24.ro.
„Rolul unui ministru, chiar şi al Mediului, nu este să dea o lege care să interzică exploatarea pădurii. Să protejăm noi pădurea care, în mod normal, nu ar trebui exploatată. În prezent, singura mea grijă ca ministru este ca toate aceste păduri din jurul oraşelor, care în mod normal ar trebui să aibă rol de protecţie, să nu fie exploatate. Tot ceea ce se taie ilegal să nu se mai întâmple“, a precizat Ministrul Mediului, Costel Alexe.
„O astfel de monitorizare nu poate să identifice decât tăieri fără drept“
Radu Melu, manager în cadrul WWF România, a declarat că ideea are la bază gândirea că lemnul şi tăierile ilegale se fac fără drept.
„O astfel de monitorizare nu poate să identifice decât tăieri fără drept. Acolo unde legea permite recoltarea lemnului, dar nu se cunoaşte detaliat volumul care se extrage, asta nu poate fi identificat prin imagini din satelit. Acum, în România, marea problemă a tăierilor ilegale provine din zonele unde există dreptul de recoltare. Ceea ce nu se ştie e volumul real care se recoltează. Vorbim de modul în care se înţelege să se facă evaluarea volumului de lemn la arborii vii“, a spus Radu Melu.
Controlul lemnului la plasarea pe piaţă, soluţia reală pentru reducerea tăierilor ilegale
El a explicat că soluţia reală pentru eliminarea sau reducerea tăierilor ilegale e controlul lemnului la plasarea pe piaţă înainte de plecarea cu lemne, din pădure, a camionului. Aici trebuie un control detaliat: „Dacă avem o evaluare corectă a volumului de lemn care pleacă din pădure se poate stabili cât s-a recoltat“.