Deși nu este în circuitul turistic, casa memorială a lui Nicolae Ceaușescu s-a deschis, duminică, 26 ianuarie 2020, la 102 ani de la nașterea fostului președinte, pentru curioșii care au venit să vadă în ce stare se află.
Deși este cam singurul „obiectiv“ rămas în picioare în Scornicești din vremea comunistă, casa memorială a lui Nicolae Ceaușescu aparține familiei și nu a fost introdusă în circuitul turistic. În toamna anului trecut a fost renovat acoperișul și s-au făcut și alte reparații necesare. De mai multă vreme o familie îngrijește gospodăria, urmare a înțelegerii cu membrii familiei Ceaușescu-Bărbulescu.
Pentru curioși, după o oarecare selecție, se deschid porțile curții și casa poate fi vizitată, cu atât mai mult în zi aniversară. S-a întâmplat și duminică, 26 ianuarie 2020, dar după orele prânzului, când „gazdele“ au fost disponibile pentru curioși.
Partidul Socialist Român a adus în acest an un panou cu spusele lui Petre Țuțea despre Nicolae Ceaușescu și a fost montat pe gard, astfel că poate fi văzut și dacă nu ai acces în curte. Socialiștii au lăsat, ca în fiecare an, și o coroană.
„Comunismul a avut și părți bune“
Au trecut pragul casei oameni de prin țară. O echipă de muncitori care lucrează la o rețea de gaze și-a făcut timp să treacă, după ce au încheiat ziua, mai scurtă, de lucru. Încântați că e deschis și că pot pătrunde înăuntru, oamenii au început să fotografieze și chiar să intre în direct pe Facebook.
La scurt timp a apărut un grup din Teleorman. O parte mai văzuseră casa, alții tocmai pentru că nu știau despre ce e vorba s-au abătut din drum și au venit la Scornicești. Oamenii au păreri amestecate când îi întrebi despre viața din comunism. Au venit din curiozitate, nu din nostalgie, deși, spun ei, „comunismul a avut și părți bune“.
Ultimii vizitatori
Două doamne din Caracal au fost, duminică, ultimii vizitatori acceptați. Gazdele deja au anunțat că trebuie să plece, au ceva de rezolvat, așa că vizita s-a încheiat destul de repede.
„N-a fost chiar așa de ușor, noi, fiind tineri, voiam exact capitalismul. A avut și părți bune comunismul, dar și foarte multe părți proaste. Ce regretăm? Fiind copii, foarte multe, nu. Ni se părea sistemul de învățământ mult mai bun atunci, asta clar, pentru că eu am făcut și liceul atunci și o parte din alte studii în acea perioadă. Era mult mai multă ordine, siguranța cetățeanului… Secretomania nu mi-a plăcut niciodată, asta nici în epoca Ceaușescu. Eu l-am prins în clasa a IX-a, la „Buzești“, a venit la deschiderea anului școlar, și i-am văzut și pe tovarășa și pe tovarășu’“, a dezvăluit o doamnă. Ea a mărturisit că a venit special, pentru că ziua dictatorului era sărbătorită cu mare fast în comunism.