Preoții au sfințit viile la finalul săptămânii trecute, în comuna gorjeană Bălănești. A avut loc cea de-a șaptea ediție a Festivalului Botezul Viilor, Bălănești 2020.
An de an, de Sfântul Trifon, preoții se adună pe Dealul Bălăneștilor, lângă municipiul Târgu Jiu, unde oficiază o slujbă specială pentru protecția viilor, la grindină, secetă și dăunători. Sâmbătă a avut loc Botezul Viilor și prăznuirea Sfântului Trifon – ocrotitorul viilor, pomilor şi tuturor plantelor de cultură. Organizatori ai evenimentului au fost: Direcția Judeţeană pentru Agricultură Gorj, Asociaţia viticolă „Dealul Bălăneştilor“, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Protejarea Culturii Tradiţionale Gorj.
Au mai participat reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, precum şi reprezentanți ai instituțiilor publice din județul Gorj. A fost pentru al șaptelea an de când în comuna Bălănești are loc Festivalul dedicat viilor.
Sute de participanți
Sute de persoane au fost prezente la evenimentul încheiat cu o masă câmpenească, unde bucatele tradiționale au fost în cantități generoase. Nu a lipsit nici vinul de Bălănești, cunoscut la nivelul județului, și nu numai, pentru calitățile sale. Un taraf local de lăutari a asigurat atmosfera și i-a înveselit pe meseni. Preoții din Bălănești au stropit viile din apropiere cu apă sfințită și s-au rugat ca acestea să fie ocrotite de dăunători, dar să și rodească și să asigure traiul proprietarilor. Mulți vând struguri și vin și se bazează an de an pe venitul respectiv.
În Bălănești nu sunt cultivate numai soiuri locale, ci și soiuri nobile, precum Muscat Ottonel şi Fetească Regală. Tot vinul este sută la sută natural. Vinul de Bălănești are o istorie aparte de care locuitorii comunei sunt mândri. Înainte de Primul Război Mondial, vinul de Bălănești a primit o medalie de aur la un concurs, în Franța.