Conducerea Penitenciarului Târgu Jiu are probleme în ultimii ani cu numărul tot mai mic de deținuți. De la un an la altul, sunt tot mai puține persoane care ajung în detenție.
Potrivit statisticii din ultimul an, efectivul mediu de deţinuţi a fost de 287, observându-se o scădere de-a lungul ultimilor ani: 612 în anul 2014, 325 în anul 2018. Activitatea serviciului evidenţă se prezintă astfel: 729 de deținuți primiți prin transfer de la alte unităţi penitenciare şi 87 de deținuți depuși de către organele de poliție; 550 de deținuți transferați la alte unității penitenciare; 2.363 de deținuți prezentați la instanţele de judecată şi organele de urmărire penală cu un număr de 3.572 dosare pe rolul instanţelor de judecată.
De asemenea, 572 de deţinuţi au fost analizaţi în comisia pentru acordarea liberării condiţionate, iar 426 de deţinuţi au fost analizaţi în comisia de individualizare a regimurilor.
Au scăzut veniturile din munca prestată
Munca prestată cu deținuții, în baza contractelor încheiate, a adus unităţii un venit de 707.350 de lei, planul fiind îndeplinit în proporție de 95%. Veniturile au scăzut față de anul 2018 cu aproximativ 52% ca urmare a întruperii activității SC Rilug SRL. Au fost derulate 14 contracte de prestări servicii, lucrările necalificate executate fiind dintre cele mai diverse. În anul 2019, din efectivul mediu zilnic de 287 de deţinuţi custodiaţi, 116 au participat la activităţi productive, ceea ce a plasat unitatea între primele cinci în ceea ce privește efectivul de deținuți scos la muncă.
Potrivit Penitenciarului Târgu Jiu, dificultăţile întâmpinate în sectorul operativ în ultimul an au fost următoarele: apariţia unor vulnerabilităţi pe linia siguranţei deţinerii, din cauza lipsei de porţii detectoare de metale din PC 1 și a nepunerii în funcţiune a scannerului de bagaje; scăderea efectivului de deținuți datorată reprofilării Penitenciarului Mioveni; întreruperea activității SC Rilug SRL și creșterea salariului minim în construcții a influențat în sens negativ nivelul veniturilor proprii obținute la punctele de lucru; lipsa investițiilor majore în județul Gorj;
Vor mai multe locuri de detenție
Pe linia dezvoltării infrastructurii şi suprastructurii Penitenciarului Târgu Jiu a fost realizat studiul de fezabilitate la obiectivul de investiții „Transformare magazie GAZ în spații de deținere și realizare rețea de canalizare“. „De asemenea, la obiectivul de investiţie „Supraînălţare corp administrativ”, a fost întocmit proiectul și documentația pentru executarea restului de executat. Aceste investiţii se vor finaliza în anul 2020 și vor contribui la creșterea capacității de deținere a penitenciarului cu 84 de noi locuri. Din venituri proprii au fost achiziționate toate mijloacele fixe aprobate prin lista de dotări, suma totală fiind de 116.521 de lei. Dintre acestea, putem menționa realizarea sistemului de ventilație la blocul alimentar și schimbarea coșurilor la centrala termică. De menţionat, faptul că, în anul 2019, am înregistrat în rândul persoanelor private de libertate două decese prin sinucidere. Au fost acordate 115 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar, 1.159 de alte recompense și 120 vizite intime; Sancţiunile disciplinare aplicate deţinuţilor au fost în număr de 63, în scădere comparativ cu anul 2018; Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, au fost efectuate reparaţii curente la camerele de deţinere, spațiile de cazare fiind dotate cu paturi și saltele achiziționate în perioada 2016-2017, vitrine frigorifice și televizoare color; Întregului efectiv de deținuți i se asigură zilnic apa caldă necesară igienei corporale“, conform unui comunicat al Penitenciarului Târgu Jiu.
Șefii penitenciarului se plâng și de numărul mare de deținuți analfabeți sau care prezintă dificultăți de scris-citit.