Consiliul Județean Gorj a întocmit Raportul privind stadiul realizării măsurilor cuprinse în Planul de menținere a calităţii aerului în județul Gorj, 2019 – 2023, pentru anul 2019.
În prealabil a fost derulat un control la începutul acestei luni de Garda Națională de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj și Compartimentul de Mediu din Consiliul Județean Gorj. A fost verificat modul de implementare a măsurilor cuprinse în Planul de menținere a calităţii aerului în județul Gorj, 2019 – 2023, pentru anul 2019. Au fost constatate, în urma verificărilor, o serie de întârzieri în ceea ce privește concretizarea unor proiecte privind modernizarea infrastructurii rutiere sau anveloparea termică a clădirilor.
Greu cu implementarea
În majoritatea orașelor, pentru reducerea poluării edilii au anunțat modernizări de drumuri sau anveloparea clădirilor. Proiectele se implementează foarte greu. La Novaci, de exemplu, mai sunt 5 kilometri de drum de asfaltat, din programul de 26 de kilometri. Autoritatea locală vrea să construiască și un parc fotovoltaic, totalizând 1.200 de panouri, însă nu există sursă de finanțare.
La Târgu Jiu sunt multe proiecte, dar aproape toate în curs de realizare: Încă nu a fost modernizat transportul în comun și nu au fost cumpărate cele 35 de troleibuze. Nu au fost amenajate nici cele trei pasaje pietonale de pe strada Unirii și nici parcarea supraterană de 300 de locuri de la Piața Centrală. Totul este în faza de proiecte sau studii de fezabilitate. Nici sistemul de management al traficului nu este realizat și e tot în fază de proiect.
Autoritățile din Târgu Jiu au anunțat și piste de biciclete în lungime de 10 kilometri, însă este vorba tot de un proiect. Multe blocuri au, de asemenea, proiecte pentru reabilitarea energetică, dar nu beneficiază încă de finanțare.
Merge greu
La Rovinari, edilii și-au propus să reabiliteze 22 de kilometri de drumuri, însă doar pentru 7 există fonduri și au început lucrările. De asemenea, din 41 de clădiri propuse pentru reabilitare termică, 36 sunt tot în fază de proiect. De asemenea, Consiliul Județean Gorj este la început în ceea ce privește reabilitarea termoenergetică a Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu și are mai multe drumuri județene în fază de execuție a lucrărilor.
Și varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu este abandonată, lucrările fiind executate în procent de doar 47%, deși șoseaua ar fi trebuit să fie gata în urmă cu trei ani. Restul orașelor au anunțat, în principal, reabilitări de drumuri pentru îmbunătățirea calității aerului. Și Complexul Energetic Oltenia este trecut în planul județean cu instalațiile de denoxare de la patru grupuri energetice din cadrul termocentralelor de la Rovinari și Turceni. Instalațiile sunt executate în procent de 50%. La nivelul CEO este în derulare și un program de reîmpădurire a haldelor de steril.