5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrioritate la fonduri UE pentru firmele care angajează români din dispora

Prioritate la fonduri UE pentru firmele care angajează români din dispora

Firmele care vor aduce aport propriu de minimum 25% și care vor angaja români din diaspora  întorși în țară vor avea punctaj suplimentar la fondurile nerambursabile de câte 450.000 de lei (94.000 euro), respectiv 250.000 de lei (52.000 euro) din programele Microindustrializare și Comerț 2020, conform grilelor de punctaj propuse, miercuri, de Ministerul Economiei, scrie startupcafe.ro.

Bugetul alocat schemei de minimis Microindustrializare pentru anul bugetar 2020 este de 65.000.000 lei.

Din acești bani se vor acorda firmelor câștigătoare ajutoare financiare nerambursabile de maximum 450.000 de lei, fiecare, în baza unor planuri de afaceri.

Finanțarea de la stat va avea o intensitate de maximum 90%. Aceasta înseamnă că firma beneficiară va trebui să suporte minimum 10% din valoarea investiției eligibile, plus TVA. De asemenea, firma va trebui să plătească investiția întreagă și să aștepte apoi să-și primească de la stat ajutorul de minimis de maximum 450.000 de lei.

Cei care nu au bani pot apela la componenta de credit de la bănci partenere în program.

Firmele vor fi obligate să angajaeze minimum 2 persoane cu normă întreagă, pentru a obține banii de la stat. În plus, prin grila de punctaj propusă acum, vor fi punctați suplimentar antreprenorii care vor angaja români întorși acasă din diaspora.

Important va fi și numărul de angajați deja încadrați în firmă, la intrarea în program.

De asemenea, punctaj suplimentar se va da și pentru firmele care vor veni cu aport propriu de minimum 25% la investiție, conform propunerii.

Grilă Comerț 2020 : propunerea oficială

Programul Comerț 2020 va avea un buget e 40.000.000 lei. Din acești bani se vor acorda ajutoare nerambursabile de la stat de cîte 250.000 de lei (circa 52.000 de euro) fiecare, firmelor câștigătoare, conform propunerii de procedură.

Și aici intensitatea sprijinului va fi tot de maximum 90%, cu posibilitate de accesare a unui credit de la băncile partenere.

Astfel, firma va trebui să vină cu un aport propriu de minimum 10%. Cei care vor avea aprort propriu de minimum 25% vor primi punctaj mai mare, conform grilei propuse.

Punctaj suplimentar se va acrda și celor care au cel puțin 3 angajați când intră în program și celor care creează cel puțin 2 locuri de muncă în urma programului (deși nu e condiție de intrare în program).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS