Tot mai puțini gorjeni au apelat în ultimele zile Serviciul de Ambulanță Județean Gorj.
Una dintre explicații ar putea fi teama de coronavirus. Cetățenii au preferat să apeleze la ajutorul ambulanței doar în cazuri foarte grave. În rest, fie au mers la medicul de familie, fie la dispensare sau la centrele de permanență. Ambulanțierii au anunțat că pe anumite intervale orare scăderea este și de 50%. În județul Gorj a apărut primul caz de coronavirus din țară.
Din fericire, tânărul respectiv este acum vindecat. Cetățenii au la dispoziție și un număr gratuit unde pot afla mai multe despre prevenirea îmbolnăvirii cu COVID 19. Este vorba de 0800.800.358. Așadar, o mare parte a gorjenilor preferă acum să își sune mai mult medicul de familie și să îi ceară sfaturi medicale și foarte rar solicită intervenția Serviciului de Ambulanță Județean Gorj.
Doar două intervenții pe noapte
Președintele Sindicatului Ambulanța Gorj, Cristi Aldescu, a declarat că numărul intervențiilor a ajuns chiar și la o treime din frecvența altor perioade. Au existat nopți în ultima săptămână, în care ambulanța nu a intervenit decât de două-trei ori.
„Am avut într-o noapte doar două intervenții și înainte de coronavirus nu mai știam cum să ne mai împărțim să plecăm în misiuni. Acum nu mai sună nimeni. Chiar și cazuri care ar avea nevoie de spital vor doar aplicarea unui tratament la domiciliu tocmai pentru că nu vor să mai ajungă la spital“, a spus Cristi Aldescu, liderul Sindicatului Ambulanța Gorj.
Teama celor mai în vârstă
El a explicat că persoanele mai în vârstă se tem să mai vină la spital. „Există o stare de teamă în rândul cetățenilor, mai ales a celor de vârstă înaintată, că nu vor să intre în unitatea medicală. Aș spune că s-a ajuns chiar la o treime față de alte perioade de vârf, în ceea ce privește plecările în teren cu ambulanțele. Nu știu dacă este bine sau este rău. Pe undeva este bine că oamenii au înțeles mesajele de la autorități, mai ales cei mai în vârstă, care ar fi cei mai expuși“, a precizat Aldescu.