6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul graniţelor Craiovei a ajuns în justiţie

Scandalul graniţelor Craiovei a ajuns în justiţie

Prefectura Dolj a iniţiat recent o acţiune în justiţie în contradictoriu cu municipiul Craiova şi comuna Cârcea, precum şi cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), având ca obiect „obligaţia de a face“. De fapt, prefectura vrea să tranşeze în justiţie o problemă care durează de zeci de ani, cea referitoare la graniţele administrativ-teritoriale ale oraşului. 

„Au fost mai multe reclamaţii venite de la cetăţeni care au proprietăţi la limita dintre cele două localităţi. Pentru că nu reuşesc să se înţeleagă, am iniţiat această acţiune, prin care ar trebui să se stabilească ce trebuie făcut“, a precizat Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj.

Reclamaţii din partea cetăţenilor

În 2016, GdS nota alt caz ciudat. Un cetăţean care avea o proprietate în zona Drumul Apelor a vrut, la un moment dat, să-şi vândă pământul. Când a mers să-şi realizeze cadastrul, i s-a comunicat de la OCPI Dolj că proprietatea sa se află pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei Cârcea, nu în Craiova, acolo unde-şi plătise dintotdeauna impozitele. Evident că omul a fost nevoit să obţină o adeverinţă de la Primăria Cârcea, care însă nu-l avea în evidenţe la impozite. În 2010, OCPI Dolj a implementat un program realizând Registrul Electronic al Limitelor Administrativ-Teritoriale, prin care s-au trasat limitele localităţilor. Numai că acele limite nu sunt recunoscute de nici una dintre cele două localităţi.

Teoretic, impozitele ar trebui plătite către localitatea în care terenul a fost înregistrat prima oară, urmând ca lucrurile să fie reglate după tranşarea conflictului. Practic, nu se întâmplă aşa. 

A aflat după 60 de ani că locuieşte la Cârcea

În 2019, un alt caz a fost semnalat de către GdS. După 60 de ani, un craiovean care îşi avea proprietatea în zona Plaiul Vulcăneşti a aflat că locuieşte în Cârcea în momentul în care a avut nevoie de cadastru la casă. Pentru cadastru, OCPI Dolj a cerut cetăţeanului un certificat fiscal de la primăria de care aparţin. La începutul anului 2019, Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova a emis către proprietarul în cauză decizia de impunere pe anul în curs şi un certificat de atestare fiscală. Actele nu i-au fost însă de nici un folos, pentru că la OCPI omul a aflat că proprietatea sa se afla pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei Cârcea. Altfel, primarii comunelor limitrofe trebuie să ştie că preluarea unor zone din Craiova are nu doar beneficii (colectarea taxelor), ci şi obligaţii (infrastructură şi utilităţi). Altfel, se poate ajunge la situaţii în care anumiţi cetăţeni locuiesc în oraş din punct de vedere al nomenclaturii stradale, plătesc utilităţile la Craiova, dar taxele la Cârcea.

Războiul taxelor între Craiova şi comunele lmitrofe a început în anii ’90 şi nu s-a terminat nici în prezent, deşi au fost perioade în care Craiova şi comunele limitrofe au avut primari de aceeaşi coloratură politică. Cu toate acestea, ei nu au reuşit să se înţelesgă şi să modifice Legea nr. 2/1968, privind împărţirea administrativ-teritorială a României.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS