3.1 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeşeurile suspecţilor de coronavirus din Bucureşti, aduse în Dolj?

Deşeurile suspecţilor de coronavirus din Bucureşti, aduse în Dolj?

Agenţiile de presă anunţă că deşeurile suspecţilor de infectare vor fi colectate şi arse la Craiova. În Dolj, există un singur incinerator autorizat, la Sopot, inaugurat cu scandal în 2011. Firma de import-export care îl exploatează a fost amendată recent de Garda de Mediu Dolj, care a sesizat şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru suspendarea autorizaţiei. Şefa de la Mediu spune că situaţia i se pare cel puţin ciudată: „Bucureştiul are şi el incineratoare. Nu transporţi deşeurile periculoase prin toată ţara, le duci la cel mai apropiat incinerator!“. 

Potrivit agenţiei de presă Agerpres, deşeurile considerate periculoase, produse de persoane aflate în autoizolare la Bucureşti, vor fi aduse şi arse la incineratorul din Craiova. Poliţiştii locali din Sectorul 4 vor distribui persoanelor aflate în autoizolare sau carantină saci menajeri „pentru colectarea deşeurilor posibil contaminate“. Ulterior, aceste deşeuri vor fi preluate de către echipe de salubritate „în pubele şi maşini speciale pentru transportul substanţelor posibil contaminate“.

Conform acestei surse, deşeurile vor fi ulterior transportate, la o temperatură de -4 grade Celsius, la incineratorul de la Craiova, pentru a fi distruse. Primăria Sectorului 4 „are la dispoziţie două autospeciale pentru ridicarea deşeurilor posibil contaminate, de la persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu“. Pentru colectarea gunoiului, „trecerile vor fi efectuate de două ori pe săptămână în fiecare locaţie, iar în cazul locaţiilor mari, cum ar fi centrele de carantină, vor putea fi montate şi containere speciale“. 

„Ne interesează sănătatea locuitorilor noştri!“

Conform Gărzii de Mediu Dolj şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, singurul incinerator autorizat de deşeuri medicale din judeţ se află în comuna Sopot, o comună din nordul judeţului Dolj, aflată la 30 de kilometri de Craiova. A fost inaugurat în 2011 şi aparţine firmei Mediline Exim, din Bucureşti, o firmă de import-export. Incineratorul a costat 2 milioane de euro, fiind inaugurat cu scandal în 2011, din cauză că este situat foarte aproape de locuinţele oamenilor, într-o zonă inundabilă, după cum scria presa, la vremea respectivă. Tot atunci, directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM), Monica Mateescu, declara presei că incineratorul „ar fi o sursă mare de poluare pentru zonă, pentru terenurile din jur“.

Contactată de jurnaliştii GdS pentru un punct de vedere referitor la situaţia actuală, Monica Mateescu a spus că i se pare cel puţin ciudat transportul deşeurilor considerate periculoase în Dolj, în condiţiile în care „Bucureştiul are şi el incineratoare“. „Nu transporţi deşeuri periculoase prin toată ţara, le duci la cel mai apropiat incinerator. Aşa este normal“, a spus aceasta. La rândul său, viceprimarul comunei Sopot, Cristiana Dragomir, a spus că primăria nu ştie nimic despre această situaţie, pentru că incineratorul este o afacere privată, dar va ţine sub observaţie situaţia pentru că, până la urmă, „ne interesează dacă sănătatea locuitorilor noştri ar putea fi pusă în pericol“.

La telefonul de contact al firmei Mediline nu a răspuns nimeni. În schimb, am aflat că Garda de Mediu Dolj tocmai a efectuat un control tematic la incineratorul Mediline de la Sopot: a dat o amendă de 80.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu. Totodată, comisarii de mediu au notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru suspendarea autorizaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS