Ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat vineri că sunt necesare obligaţiuni UE pentru a împiedica scăderea activităţii economice în blocul comunitar, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Agerpres.
„Am putea preconiza emiterea de titluri de valoare europene care ar putea fi folosite de fiecare ţară, în aceleaşi condiţii, şi trebuie asociate cu lupta împotriva coronavirusului şi a consecinţelor sale economice”, a afirmat Gualtieri pentru publicaţia italiană Il Corriere della Sera.
„Ne confruntăm cu un şoc simetric, care-i afectează pe toţi, şi, prin urmare, trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care le avem într-un mod inovativ”, a explicat oficialul italian.
Într-o încercare de a stopa turbulenţele, miercuri seara, la finalul unei reuniuni de urgenţă, Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un nou program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 750 de miliarde de euro, ceea ce duce la 1.000 de miliarde de euro achiziţiile de active de pe piaţă prevăzute pentru acest an.
Gualtieri a lăudat decizia BCE, dar a avertizat că nu sunt suficiente doar măsurile de politică monetară.
„Trebuie să avem curajul să adoptăm o politică bugetară comună şi coordonată, capabilă să sprijine eforturile sistemelor noastre de sănătate”, a declarat Gualtieri.
Separat, premierul Giuseppe Conte a afirmat vineri într-un interviu că UE trebui să folosească „întreaga putere” – de 500 miliarde de euro euro (534 miliarde de dolari) – a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru a rezista crizei economiei europene în timpul epidemiei.
Şi ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, declara într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt că este prea devreme să ne gândim la utilizarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru a furniza ajutor statelor din zona euro afectate de pandemie.
„Dezbaterea este prematură. Existenţa Mecanismului European de Stabilitate a ajutat la stabilitatea regiunii deoarece poate fi folosit oricând şi dispune de fonduri semnificative”, a explicat oficialul german.
Mecanismul European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro – a fost înfiinţat în timpul crizei datoriilor suverane.