2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul operațiilor din spitalele românești, redus cu 80% din cauza coronavirus

Numărul operațiilor din spitalele românești, redus cu 80% din cauza coronavirus

Pacienții cu alte afecțiuni grave, precum bolnavii de cancer, vor fi afectați și ei indirect de coronavirus prin faptul că li se va reduce drastic accesul în spitale sau la medic. Numărul intervențiilor chirurgicale din spitalele românești se recomandă a fi redus în luna martie cu 80%, iar consultațiile și tratamentele din ambulator cu 50%, pentru a fi păstrate resurse care ar putea fi necesare mai târziu în tratarea pacienților infectați cu coronavirus, declară Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Recomandarea apare într-un document semnat de ministrul Victor Costache, care circulă în acest moment la nivelul nivelul Direcțiilor de sănătate publică „și care spune că recomandarea este de a menține cuantumul intervențiilor chirurgicale la 20% din câte au fost în luna februarie. Practic, este vorba despre o scădere cu 80% a intervențiilor chirurgicale, față de numărul din luna februarie, iar la activitatea din ambulatoriu, o scădere cu 50%. Cam asta este esența documentului”, declară medicul Bogdan Tănase, pentru HotNews.ro.

Pacienții cu alte afecțiuni grave, precum bolnavii de cancer, afectați indirect de coronavirus

Președintele Alianței Medicilor spune că pacienții cu alte afecțiuni vor fi afectați și ei indirect de coronavirus prin faptul că li se va reduce accesul în spitale sau la medic, dar „Totul depinde de ce curbă de creștere vom avea la nivelul cazurilor. Dacă vom avea o curbă de creștere foarte abruptă, cum a fost în Italia, vor fi mulți pacienți critici într-un timp scurt, care vor depăși capacitatea de paturi de reanimare. Și practic, când reanimarea (ATI) este ocupată, restul va trebui să se oprească.”

Acest lucru se întâmplă pentru a păstra resurse care „potențial vor fi folosite mai târziu pentru acești pacienți infectați cu coronavirus. O operație de exemplu consumă atât sânge cât și sonde de intubație și tot felul de alte resurse. În Italia, spre exemplu, au rămas inclusiv fără oxigen”, explică Bogdan Tănase, în interviul acordat HotNews.ro.

Medicul Bogdan Tănase atrage atenția că „nu poți să operezi pe cineva dacă nu ai un pat de reanimare liber. Cam așa vor merge lucrurile dacă vom urma o curbă de creștere exponențială”.

Bogdan Tănase speră că vom avea „o curbă mai aplatizată (a evoluției cazurilor de infecție cu coronavirus – n.red.), să sperăm că sarcina pe sistemul de sănătate va fi mai mică și vom reuși să păstrăm o parte din spitale libere, neimplicate în îngrijirea pacienților cu COVID 19 și atunci vom putea să tratăm și o parte din restul patologiilor.”

El se teme însă că „în orice caz, e clar că o mare parte din sistem va fi implicată în îngrijirea acestor pacienți – vorbim despre resurse, personal, medicamente etc.”

„Ultima pandemie de acest fel a fost acum 100 de ani. Generația noastră de medici, pregătită doar teoretic să gestioneze situația”

Bogdan Tănase subliniază că pentru generația sa de medici, dar și pentru profesorii generației actuale, este o situație fără precedent, având în vedere faptul că ultima pandemie de acest fel a fost acum 100 de ani: „Pentru generația noastră de medici, dar nu numai pentru generația noastră, dar și pentru profesorii noști, este o situație pe care noi nu am fost pregătiți să o gestionăm decât la modul teoretic. Gândiți-vă că ultima pandemie de felul ăsta a fost acum 100 de ani. Practic, în ‘genetica’ noastră nu există așa ceva. Fiind la modul teoretic, nefiind implicați niciodată în așa ceva – nici noi, nici profesorii noștri, nici profesorii profesorilor noștri măcar – unii dintre noi pur și simplu nu pot concepe că așa ceva se poate întâmpla. Și de aici o serie de reacții ciudate.”

Președintele Alianței Medicilor crede că „din păcate, situația este destul de gravă și ar trebui să manageriem resursele în așa fel încât să avem destule atunci când va fi vârful epidemiei”.

De ce au nevoie medicii în lupta cu coronavirus? Echipamente de protecție și teste pentru diagnosticarea infecției

Bogdan Tănase subliniază, în interviu acordat HotNews.ro, că în acest moment, la materialele de protecție și la testele de diagnostic pentru coronavirus au acces doar medicii din spitalele de boli infecțioase, iar accesul medicilor și al spitalelor ar trebui lărgit.

El și-ar dori ca personalul medical care este implicat în triajul pacienților – medici, asistente, infirmieri – să aibă acces la mai multe echipamente de protecție, dar și la o „utilizare mai liberală a testelor de diagnostic pentru coronavirus”.

Citește continuarea pe hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS