1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA Craiova îşi rezolvă problemele. Imobiliare

DNA Craiova îşi rezolvă problemele. Imobiliare

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a şedinţei de joi un proiect de hotărâre prin care DNA cere prelungirea duratei de folosinţă gratuită, pentru o perioadă de cinci ani, a unei clădiri de pe str. 13 septembrie. Potrivit referatului de specialitate, instituţia a făcut o cerere ca să folosească sediul pentru funcţionarea „în mod previzibil şi în bune condiţii“.

Clădirea de aproape 600 mp şi terenul de circa 2.000 mp aparţin domeniului public al Craiovei. Ea a fost repartizată instituţiei  în 2015, când DNA Craiova s-a mutat din vechiul sediu de pe str. Mihai Viteazul, unde a funcţionat încă de la înfiinţare. În clădirea actuală a DNA Craiova, a funcţionat o parte din Liceul „Charles Laugier“ (Liceul Sanitar). În urmă cu cinci ani, instituţia a cerut o parte din clădiri şi le-a primit în baza legii administraţiei publice locale (nr. 215/2001), care spune că autoritatea locală „poate da în folosinţă, pe termen limitat, bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau privată locală sau judeţeană instituţiilor de utilitate publică“. Corpul de clădire transmis DNA a fost construit în anii ’50, fiind folosit de ceea ce a devenit ulterior Liceul Sanitar.

Aceeaşi instituţie de învăţământ a folosit în aceeaşi locaţie, până în 2012, şi clădiri mai vechi, ridicate pe la 1890, cu o certă valoare istorică. După 199 însă, aceste clădiri au fost revendicate de către Institutul Catolic „Sf. Maria“, ajungând în cele din urmă în proprietatea unor dezvoltatori imobiliari.

După cum GdS a scris („Primăria Craiova, îngenunchiată de mafia imobiliară“), în vara lui 2019, proprietarii au demolat şi corpul principal de clădire, pentru care se începuse procedura de clasare ca monument istoric. „Autosesizarea“ primăriei a fost tardivă şi a venit doar să constate că imobilul fusese pus la pământ. Ne întrebăm dacă autorităţile locale sunt neputincioase în faţa dezvoltatorilor imobiliari sau sunt complice la demolarea clădirilor istorice din centrul Craiovei. Dinspre DNA nu s-a auzit nimic. În locul clădirilor rase cu buldozerul, se vor înălţa blocuri, care vor creşte chiar sub nasul procurorilor. Aşa cum peste stradă de sediul lor a crescut, în ultimii ani, un alt bloc, construit de italianul Vincenzo Ioele (Emilio), despre afacerile căruia GdS a scris pe larg în ultimii ani. Afaceristul este anchetat „in rem“ de DNA de ani de zile.

Ştim că şefii DNA-ului local au fost prinşi în plasa afacerilor imobiliare ale lui Emilio, luându-şi apartamente într-un bloc construit de acesta în centrul oraşului. Ironia sorţii este că DNA Craiova a ajuns, practic, înconjurată la propriu de afaceri imobiliare cu cântec. Şi, în plină pandemie, are de rezolvat tot o problemă imobiliară: aceea a propriului sediu. Ar fi o extravaganţă ca procurorii să lucreze în această perioadă de acasă. Ar însemna să facă audierile în sufragerie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS