3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePremierul Orban: Trebuie să avem grijă de sănătatea semenilor

Premierul Orban: Trebuie să avem grijă de sănătatea semenilor

Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă, marți, de la ora 19.00, în care a spus că primul și cel mai important obiectiv este să avem grijă de sănătatea semenilor noștri.

„După emiterea ordonanței militare, vom impune restricția de a ieși din casă între 6-22. Cetățenii vor avea posibilitatea să iasă pentru a se duce la muncă, pentru a-și achiziționa bunuri, să se ducă la analize medicale urgente. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie.

Am văzut că s-a rostogolit o informație neadevărată referitoare la persoanele de 65 de ani. Doar pentru a-i proteja se va institui interdicția de a iesi din domiciliu. Va exista un interval orar în care se vor putea deplasa.

Un alt obiectiv important este achizitia de echipamente de protectie, de măști, combinezoane. În mod normal, conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau 0.

Facem toate eforturile pentru a achiziționa.Cu fiecare contract în parte întâmpinăm dificultăți foarte mari. E necesar să intervenim la nivel diplomatic.

Deja a început producția de măsști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane, de izolete.

Al treilea obiectiv important, a fost de a întări direcțiile de sănătate publică. Numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel national. Am imlicat studenți, medici, pentru a întări capacitatea DSP-urilor”, a pus premierul.

Importanţa anchetelor epidemiologice

Premierul a spus că trebuie întărită capacitatea de derulare a anchetelor epidemiologice.
„România aprimit zeci de mii de cetățeni români care s-au întors din țări în care numărul de diagnosticați pozitiv e foarte mare. Apreciez activitatea DSP-urilor.

Am participat la o videoconferință cu directorii de spitale, directorii DSP, prefecții. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor. Avem 3 linii, etape de pregătire, prima linie care funcționează azi, a doua linie spitalele de pneumologie, infectioase, a treia linie de identificare a persoanelor care să trateze exclusiv persoanele care sunt diagnosticate pozitiv.
Creșterea capacității de diagnosticare e foarte importantă. Am plecat de la un număr redus de aparate de analiză. Acum sunt 19 în funcțiune”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS