0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie, solicitări urgente: „N-avem protecție, bani n-or să fie, dar avem foarte multe obligații“

Medicii de familie, solicitări urgente: „N-avem protecție, bani n-or să fie, dar avem foarte multe obligații“

Rămași singuri, după ce s-a decis suspendarea activității în ambulatoriile de specialitate, medicii de familie atrag atenția că sunt total neprotejați în fața riscului de a contracta Covid-19. În plus, așteaptă de zile întregi reglementări care să le permită să acorde consultații prin telefon.

Fără echipamente de protecție, fără posibilitatea de a fi testați, deşi în cabinetul lor vin pacienți care s-au întors din străinătate sau/și rude ale acestora, iar de astăzi și cu responsabilități în plus, odată cu închiderea activității din ambulatoriile de specialitate, medicii de familie fac un apel disperat la autorități. Spun că și ei au nevoie de măști, mănuși și dezinfectanți, pe care le-au cumpărat până acum pe banii lor, însă nu mai au de unde să se aprovizioneze. Răspunsul în urma unei solicitări transmise autorităților i-a uluit. Ar urma să primească echipamente de protecție, prin direcțiile de sănătate publică, însă cu tot cu factura aferentă, spune medicul de familie Mădălina Jianu, care este secretarul Societății Medicilor de Familie Olt.

Bătaie de joc

„ Statul român își bate joc de medicii de familie! Prin proiectul de HG publicat de CNAS nu numai că nu ne permit consultația la distanță, alta decât pentru afecțiuni respiratorii COVID-like, decât dacă o facem GRATIS, fără serviciu decontat de Casă, dar ne mai și încarcă cu ceea ce făceau specialiștii din ambulator până acum, tot fără posibilitate de lucru la distanță ca serviciu plătit !! În plus, consiliera pe Sănătate a președintelui Iohannis, Loreta Păun, ne anunță că STATUL NE VA VINDE ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE! Și asta numai dacă se va putea, logistic, prin DSP“, a atras atenția, pe o rețea de socializare, medicul.

Ce spune doctorul Jianu

Contactată telefonic, dr. Jianu a explicat că medicii de familie sunt într-o situație aproape disperată. Autoritățile au dispus să nu se mai utilizeze cardul de sănătate, pentru a preveni răspândirea virusului, însă sistemul nu este deocamdată pus la punct pentru a funcționa și fără card. Stocurile de materiale sanitare s-au epuizat și acestea la cabinetele medicilor, iar acum se descurcă fiecare cum poate.

„Este foarte grav, pentru că și dacă vom primi, când vom primi materiale, spun că noi trebuie să le achiziționăm cu bani, ceea ce prin ordonanța de urgență se spune clar că trebuie să ni se ofere gratuit. Deocamdată nu sunt, secretarul de stat Arafat a spus că nu știu din ce țară aduc pentru spitale, iar pentru noi, din Turcia, dar nu știm când. De astăzi (ieri – n.r.) eu nu mai am niciun fel de mască de protecție, nici chirurgicală, de niciun fel, doar mănuși și dezinfectante, pentru maximum două săptămâni“, a declarat medicul.
La cabinet deja se adaptează fiecare cum poate. Dr. Jianu spune că își va confecționa din bumbac măști, pe care le va îmbunătăți adăugându-le materiale din sacii de filtru pentru aspirator. Fără mască, va evita să mai consulte pacienții prin contact direct. Nu este însă deloc clară nici procedura consultației prin telefon, care, din ce știu la acest moment medicii de familie, nu le va fi plătită.

Rețetele pentru cronici – teoretic de la medicii de familie, practic sistemul nu s-a pus la punct

Deşi ambulatoriile s-au închis, modul cum pacienții vor beneficia în continuare de medicamentația prescrisă de specialiști este tot nedeslușit. Cei cărora le-au expirat scrisorile medicale vor primi, cel mai probabil, rețete de la medicii de familie pentru aceeași schemă de tratament, însă medicilor de familie nu le este clar ce se întâmplă cu pacienții care încă nu au ajuns în fața specialistului, deşi situația o impune.

„Este un proiect pe site-ul CNAS. În proiectul acesta, prescrierea de rețete și transmiterea de rețete, doar pentru pacienții cronici, nu este ca urmare a unui act medical propriu, și atunci nu putem să avem un serviciu medical. Ce fel de consultație la distanță facem?
Prescriem rețeta, pentru pacientul stabil, ei nu sunt prezenți la noi în cabinet, și asta nu este un act medical propriu, și atunci nu poate fi un serviciul medical. Cum consultăm? Ce rost mai are să mai mergem la cabinet? N-avem protecție, bani n-or să fie, dar avem foarte multe obligații și suntem foarte expuși“, mai semnalează medicul.

Dr. Jianu spune că în acest punct al discuției trei ar fi solicitările de urgență ale medicilor de familie: să li se ofere echipamente de protecție, așa cum se procedează și în cazul altor verigi din lanțul constituit în lupta antiCovid-19; să se procedeze la o testare în masă a personalului medical, pentru că inclusiv ei pot fi vectori în transmiterea virusului; să se reglementeze clar regimul consultațiilor oferite prin telefon, care să le fie plătite medicilor de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS