Comandantului unui portavion american care se confruntă cu o contaminare agresivă cu coronavirus i s-a refuzat de către Pentagon permisiunea de a-şi evacua echipajul.
Într-o dramatică scrisoare de patru pagini adresată Comandamentului Marinei SUA, căpitanul Brett Crozier, comandantul USS Theodore Roosevelt, recunoaşte că „îndepărtarea majorităţii echipajului de pe un portavion nuclear american în misiune şi izolarea echipajului timp de două săptămâni poate părea o măsură extraordinară, dar este un risc necesar“. Şeful Pentagonului nu a comentat.
Virusul a continuat să se răspândească
În scrisoarea sa publicată de San Francisco Chronicle, comandantul Crozier explică faptul că, după descoperirea a trei prime cazuri de Covid-19 la bord săptămâna trecută şi andocarea portavionului în Guam, virusul a continuat să se răspândească şi aproximativ 100 de marinari sunt acum pozitivi. Invocând „spaţiul limitat inerent“ unei nave de război care transportă peste 4.000 de membri ai echipajului, comandantul a subliniat că „răspândirea bolii continuă şi accelerează“. „Nu suntem în război. Nu există niciun motiv pentru ca marinarii să moară“, adaugă comandantul USS Theodore Roosevelt.
Dl Esper a rămas însă ferm cu privire la necesitatea de a rămâne pregătit pentru orice posibil conflict, chiar şi în vremuri de pandemie.
Baza americană de pe insula Guam nu are suficiente paturi
Întrebat marţi la CNN, ministrul Marinei, Thomas Modly, a recunoscut că ”baza americană de pe insula Guam nu are suficiente paturi în acest moment” pentru a găzdui toţi marinarii de pe portavion.
Când a fost ultima oprire a portavionului Theodore Roosevelt
Ultima oprire a portavionului Theodore Roosevelt a fost pe 4 martie. Nava a efectuat o vizită simbolică în portul Danang din Vietnam, în timp ce epidemia Covid-19 se răspândise deja pe scară largă în Asia. Pentagonul a menţinut însă vizita, menită să contracareze influenţa geostrategică a Chinei în regiune, afirmând la acea dată că există încă foarte puţine cazuri în ţară.
Valentina Grădinaru