Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut într-o scrisoare deschisă către italieni şi publicată joi de cotidianul La Repubblica, că blocul european a greşit pentru că nu a sprijinit Italia încă din primele zile ale crizei coronavirusului, dar a subliniat că acum acest lucru s-a schimbat, transmite Agerpres.
„Vă prezint scuzele mele, suntem alături de voi”, conform titlului scrisorii preşedintelui Comisiei către italieni, notează AFP. „Astăzi, Europa se mobilizează pentru Italia. Însă lucrurile nu au stat aşa de la început”, a recunoscut oficialul european.
„Trebuie să recunoaştem că, în primele zile ale crizei, confruntaţi cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulţi s-au gândit doar la propriile probleme de acasă”, mai scrie von der Leyen, citată de dpa.
Italienii s-au revoltat în faţa refuzului iniţial al Franţei şi Germaniei de a trimite echipamente de protecţie, deşi guvernul de la Roma se confrunta cu cea mai gravă criză a coronavirusului din lume, aminteşte dpa.
Săptămâna trecută, cele 27 de state nu au reuşit să ajungă la un acord pentru a oferi un răspuns puternic în faţa consecinţelor economice ale pandemiei. Fractura dintre ţările din sudul Europei, cum sunt Italia şi Spania susţinute de Franţa şi care solicitau o mutualizare a datoriei prin „coronabonduri”, şi respectiv ţările din nord, în special Germania şi Olanda, care au respins această opţiune, a devenit din nou vizibilă, notează AFP.
Sentimentul italienilor că au fost abandonaţi, în condiţiile în care în Italia numărul de decese puse pe seama COVID-19 a depăşit 13.000, s-a intensificat după ce Germania şi Olanda au respins apelul cu privire la crearea aşa-numitelor coronabonduri, instrument care ar fi putut contribui la scăderea costurilor suportate de Italia în lupta cu această criză şi ar fi facilitat accesul la fonduri.
„Însă, între timp, Europa a schimbat ritmul”, a scris von der Leyen, fără a menţiona dacă aceste coronabonduri sau un alt potenţial răspuns fiscal – Mecanismul European de Stabilitate (fondul de salvare al zonei euro) – sunt luate în considerare, conform dpa.
Aproximativ 25 de ţări europene au trimis deja milioane de măşti de protecţie Italiei şi Spaniei, a menţionat preşedintele Comisiei Europene. Blocul european pregăteşte un fond de până la 100 de miliarde de euro pentru a compensa scăderea salariilor angajaţilor nevoiţi să lucreze mai puţine ore, a mai adăugat ea.
Conform şefei Comisiei Europene, UE s-a pus de acord şi asupra „garantării împrumuturilor de toate ţările membre, fapt care demonstrează o solidaritate europeană”.
„Fiecare euro încă disponibil din bugetul anual al UE va fi cheltuit pentru a rezolva această criză”, a mai asigurat ea, subliniind că „în ultima lună Comisia Europeană a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ajuta Italia”, mai notează AFP.
„Dacă suntem într-adevăr o Uniune, a venit timpul să o demonstrăm”, a declarat, la rândul său, premierul italian Giuseppe Conte într-un interviu publicat în săptămânalul german Die Zeit în urmă cu câteva zile.