Autoritățile județene din Olt au hotărât ca laboratorul DSVSA să lucreze în următoarea perioadă teste pentru depistarea noului coronavirus, în acest sens patru specialiști urmând să fie instruiți la Institutul „Cantacuzino“.
Deși varianta ca laboratorul Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt să lucreze teste pentru Covid-19 s-a luat în discuție cu săptămâni în urmă, autoritățile au hotărât de-abia de curând ca patru specialiști din cadrul DSP și DSVSA să fie instruiți la Institutul „Cantacuzino“.
O vreme s-a oscilat între varianta de a fi pregătit laboratorul DSVSA Olt pentru acest demers și achiziționarea unui aparat Real Time PCR de către Spitalul Județean de Urgență Slatina, în tot acest timp probele recoltate în Olt pentru Covid-19 fiind lucrate la laboratoarele din țară. Între timp, Consiliul Județean Olt a alocat 1 milion de lei pentru achiziționarea unui aparat pentru spital și urmează ca într-o lună un laborator mobil de diagnostic să fie disponibil. S-a hotărât însă, destul de târziu, ca și DSVSA să-și pună la bătaie aparatura în același scop.
„Având în vedere contextul epidemiologic actual generat de infecția cu virusul Covid-19 și necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului Covid-19, prefectul județului Olt, Florin Constantin HOMOREAN, a convocat, de urgență, conducerile Direcției de Sănătate Publică Olt și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, și a dispus demersurile pentru punerea în funcțiune a aparatului PCR din dotarea laboratorului DSVSA Olt. O astfel de măsură este absolut necesară atât pentru creșterea capacității de testare, cât și pentru identificarea mai rapidă a persoanelor infectate de virusul Covid-19“, a transmis, joi, Prefectura Olt, menționând că patru specialiști urmează să fie instruiți la „Cantacuzino“.
Probele pentru pesta porcină africană, trimise într-un județ vecin
Și pregătirea laboratorului pentru analiza probelor Covid-19 va mai dura, directorul adjunct al DSVSA Olt, dr. Ștefan Nicolae, precizând că este nevoie de achiziționarea unor componente noi și de organizarea spațiului astfel încât să poată fi asigurate circuite conform exigențelor DSP Olt. Totul ar putea fi însă gata în preajma Paștelui, ceea ce presupune că laboratorul DSVSA va fi disponibil înainte de instalarea laboratorului la Spitalul Județean de Urgență Slatina, rămânând în sarcina DSP să achiziționeze kit-urile de testare.
De la limitarea circulației, spun medicii veterinari, s-a constatat și o scădere a incidenței pestei porcine africane, ultimul focar apărut în județ, izolat, datând de la sfârșitul lunii februarie. Pentru că și numărul probelor recoltate a scăzut, din acest motiv, considerabil, pentru a nu exista niciun fel de problemă se va opta, cel mai probabil, ca probele pentru pesta porcină africană să fie trimise către un laborator dintr-un județ vecin.