Salată, ceapă verde, ridichii sau cartofi noi. Aceasta este oferta producătorilor din Oltenia pe platforma on-line lansată, în urmă cu câteva zile, de Ministerul Agriculturii. Marfa poate fi cumpărată de marii retaileri, dar şi de firme care activează în pieţe sau magazine de cartier. Un producător livrează la domiciliu clienţilor din Craiova ceapă şi usturoi din grădina proprie. De asemenea, sunt disponibile pentru comercianţi cantităţi impresionante de pepeni şi căpşune, începând cu lunile mai şi iunie.
Platforma on-line pusă la dispoziţia micilor producători de legume, în 30 martie, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are deja primii utilizatori. Cei mai mulţi sunt producătorii din Olt şi Dolj, care au în această perioadă disponibile legume de sezon: usturoi şi ceapă verde, ridichii, salată verde şi cartofi noi. Unii s-au gândit să utilizeze platforma pentru a anunţa în avans producţia din luna iunie, de pepeni verzi şi galbeni.Platforma lansată de MADR (www.rndr.ro/legume) are ca scop „facilitarea unui dialog cu marile lanţuri de retail“.
Fiecare producător se poate autentifica în acest portal on-line şi poate pune acolo informaţii privind cantităţile de care dispune, precum şi un număr de telefon la care poate fi contactat.Pentru acest lucru, trebuie creat un cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator, se poate trece la completarea anunţului.
Producătorii olteni, cei mai activi
Deşi au trecut doar trei zile de la lansarea platformei, există deja zeci de anunţuri de la producători. Cei mai mulţi sunt din Olt şi Dolj. Spre exemplu, un producător din comuna Doba, judeţul Olt, are la vânzare 50.000 de fire de ceapă verde „de o calitate excelentă“, la 10 bani pe fir, necurăţată şi 15 bani pe fir, curăţată. Un PFA din aceeaşi localitate are la vânzare 4.000 de fire de ceapă. Alt mic producător, din Osica Mare – Olt, are la vânzare 5.000 de fire de ceapă, la 1 leu/legătura. Preţul este negociabil până la 50 de bani/legătura, în funcţie de cantitatea cumpărată. Acelaşi producător mai vinde usturoi verde, pătrunjel şi mărar. Şi tot în Olt, cineva are la vânzare 4.000-5.000 de legături de ceapă verde şi urturoi. Cantităţi impresionante de ceapă verde pun la vânzare şi producători din Giurgiu, Teleorman şi Dâmboviţa. Un alt producător, din Gostavăţu, judeţul Olt, vinde 5.000 de fire de usturoi verde, la preţul de 25 de bani pe fir.Salata verde este şi ea printre cele mai ofertate produse de sezon. Producătorii olteni din Doba şi Vişina sunt în topul ofertelor, dar pe lângă ei sunt şi cei din Maglavit, Dolj.
O persoană din Craiova s-a gândit să livreze la domiciliu, în oraş sau în zonele limitrofe, salată şi usturoi din grădina proprie. Trebuie doar să intraţi pe site şi să-l sunaţi pe telefonul mobil.Şi tot acum este sezonul ridichiilor roşii, prin urmare avem şi oferte la acest produs. Printre altele, sunt la vânzare 20 de tone de la un producător din Olt. Oferte importante vin şi de la producători din Buzău, Călăraşi şi Dâmboviţa.Un alt mic producător, din Călăraşi, Dolj, are la vânzare 7-8 tone de cartofi noi. Dar la acesta se adaugă producători din Teleorman, Dâmboviţa, Braşov, Buzău sau Galaţi.Nu putea lipsi, din oferta producătorilor din Oltenia, prazul. Un PFA din Şimnicu de Sus, localitate aflată la 10 kilometri de Craiova, oferă o cantitate de 500 de kilograme de praz. De asemenea, există pe platformă oferte de 2.000 de kilograme de praz de la Galaţi şi 300 de kilograme din Ilfov.
Oferte de pepeni pentru luna iunie
Nu numai produsele de sezon pot fi găsite pe site, ci şi unele care vor fi pe piaţă la vară. Câţiva producători din Dolj s-au gândit să plaseze nişte anunţuri, în avans, pentru luna iunie. Un producător din Sadova a anunţat că are la vânzare, începând cu mijlocul lunii iunie, 250 de tone de pepene verde şi circa 30 de tone de pepene galben, de diverse soiuri. Mai devreme, un mic producător din Daneţi estimează că, la începutul lunii mai, va putea livra doritorilor 2,5 tone de căpşune pe zi. Un producător din Cilieni, Olt, anunţă şi el că, imediat după Paşte, va putea livra peste 50 de tone de căpşune. Iar în vară, comercianţii pot cumpăra de la un producător din judeţul Constanţa circa 20 de tone de cireşe.
Producătorii olteni, şi nu numai, au investit bani mulţi în legumele de sezon, iar această criză i-a prins nepregătiţi. Platforma on-line dedicată lor poate constitui o punte de legătură între producători şi comercianţii care livrează marfa consumatorului final. Această marfă poate merge către marii retaileri, dar şi către firmele care activează în pieţe sau magazine de cartier. Rămâne de văzut care va fi succesul platformei. Deocamdată, un lucru îmbucurător este că, în aceste vremuri, există un loc, virtual, unde oferta şi cererea se pot întâlni.