Carantina impusă pentru zeci de milioane de europeni este o provocare fără precedent, dar modalitățile de reluare progresivă a vieții economice și sociale se anunță de asemenea o operațiune complexă și plină de necunoscute și riscuri, scrie AFP.
În România, președintele Klaus Iohannis a avertizat deja că nu ne aflăm încă în faza de relaxare a măsurilor de izolare și, dacă se renunță prea repede la ele, criza se poate prelungi „luni de zile”.
„Nu există referință internațională în materie”, a afirmat cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui țară, prima din Uniunea Europeană, a detaliat un calendar de relaxare progresivă a restricțiilor.
Danemarca și Norvegia, în regim de „semi-carantină”, au comunicat de asemenea date de repornire. Portugalia și Grecia evocă și ele scadențe.
În orice caz, relansarea se va face etapizat, cu menținerea măsurilor de precauție. Circulația mondială a virusului, care ar necesita strategii coordonate, este un factor suplimentar de incertitudine.
Stabilirea momentului potrivit
Austria, Norvegia și Danemarca afirmă că au reușit să „aplatizeze” durabil curba de contaminare, potrivit hotnews.
În Austria, unde au fost diagnosticate peste 12.500 de cazuri pozitive Covid-19, guvernul a anunțat planul de relansare, după ce a constatat o scădere netă a numărului de noi cazuri. Rata zilnică se menține la circa 2% de mai multe zile în condițiile în care era de 40% la jumătatea lui martie.
Norvegia consideră că epidemia, cu 5.863 cazuri descoperite, este „sub control” pe teritoriul său. Potrivit celor mai recente statistici, un bolnav nu mai contaminează în medie decât 0,7 persoane față de 2,5 înainte de impunerea restricțiilor.
Numărul de decese în aceste țări a fost redus iar structurile sanitare nu au fost depășite. Coronavirusul a ucis 243 de persoane în Austria, 187 în Danemarca și 69 în Norvegia.
Relaxare graduală
Pentru toate aceste țări, nu se pune problema de ridicare bruscă a restricțiilor impuse.
În Austria, unde doar supermarketurile și farmaciile rămân deschise, guvernul vrea să redeschidă micii comercianți în 14 aprilie – centrele de bricolaj și grădinărit – și apoi toate celelalte magazine la începutul lui mai. Ar urma hotelurile și restaurantele, la jumătatea lui mai.
Austriecii vor continua să-și limiteze la strictul necesar deplasările și să lucreze de acasă cel puțin până la finalul lui aprilie.
Școlile primare și secundare nu ar urma să se deschidă înainte de 15 mai în Austria. Cursurile în Danemarca se vor relua etapizat într-o lună, începând cu 15 aprilie.
În Norvegia, creșele se vor redeschide în 20 aprilie. Pentru o parte a școlilor, liceelor și universităților, cursurile se vor relua în 27 aprilie.
Studenții austrieci nu vor reveni la cursuri și își vor termina anul de studii online.
În Danemarca nu a fost stabilită o dată pentru redeschiderea barurilor, restaurantelor, frizeriilor și saloanelor de șomaj, la fel pentru centrele comerciale și discoteci.
În aceste trei țări nu se pune problema la acest moment de autorizare a marilor adunări sau manifestări sportive și culturale, cel mai devreme fiind evocate lunile iulie sau august.
Grecia a spus că speră la o „revenire la normalitate” în mai, la fel ca și Portugalia, cu condiția respectării cu scrupulozitate a măsurilor de carantină în vigoare.
Prudență și disciplină
Niciuna dintre aceste țări nu a manifestat triumfalism, avertizând în repetate rânduri asupra riscului de revenire a epidemiei.
„Vom trăi cu numeroase restricții încă multe luni”, avertiza premierul danez Mette Frederiksen, care a făcut apel la civism, în condițiile în care „un mic derapaj” individual poate avea „un mare impact” asupra societății.
Omologul său norvegian Erna Solberg a avertizat și ea că relaxarea restricțiilor „nu înseamnă că putem deveni mai imprudenți”.
În aceste două țări, ca și în Austria, eu existat repetate avertismente legate de reimpunerea restricțiilor în care epidemia capătă din nou avans. Austriacul Sebastian Kurz a spus și el că guvernul ar putea din nou „apese pe frână” dacă va fi nevoie.
Spălatul regulat pe mâini, respectarea distanței de cel puțin un metru în magazine și limitarea numărului de clienți: „gesturile barieră” rămân mai valabile ca niciodată.
Austria impune folosirea obligatorie a măștii de protecție în magazine și în mijloacele de transport, în condițiile în care Norvegia și Danemarca, unde este foarte puțin folosită, nu au formulat nicio recomandare.
Incertitudinile: călătoriile, testarea
În condițiile în care statele UE se află în diferite variante ale pandemiei, strategiile naționale de relaxare a carantinei riscă să implice o limitare durabilă a deplasărilor internaționale.
Granițele Danemarcei vor rămâne închise.
„Atât timp cât nu există vaccinare sau medicamente eficiente, această boală ne va însoți și nu va exista libertatea de a călători așa cum o cunoșteam”, a precizat austriacul Sebastian Kurz.
Comisia Europeană dorește să evite o ridicare a măsurilor „în ordine dispersată” în UE și a amânat anunțul unei foi de parcurs pentru o ieșire coordonată, pentru a nu bruia mesajul țărilor care nu doresc relaxarea carantinei.
Spre deosebire de Viena sau Copenhaga, autoritățile locale din Franța au înăsprit restricțiile. Iar un oficial italian avertiza marți: „suntem departe de ieșirea din criză, de ipotetica zi Z care ne va face să revenim la situația anterioară”.
Țările care își reiau activitățile merg pe sârmă, avertizează cercetătorii, în condițiile în care „imunitatea de grup”, care asigură o protecție suficientă a ansamblului populației, este încă slabă.
„Imediat ce vom relaxa restricțiile, numărul infecțiilor va crește din nou, un pic”, spune virusologul Elisabeth Puchhammer-Stöckl, de la universitatea medicală din Viena. „Scopul este ca toate acestea să se deruleze de manieră controlată”, cu un sistem sanitar capabil să trateze cazurile grave și cu teste suficiente pentru a urmări evoluțiile.