Aproape 10.000 de locuitori ai județului Gorj nu se mai află în prezent în câmpul muncii.
Angajatorii au decis să le suspende contractele individuale de muncă, pe perioada pandemiei. De aproape o lună, 10.000 de oameni nu mai merg la locul de muncă și nici nu știu când și-ar putea relua activitatea. Este vorba, în principal, de salariați din domeniul horeca. Acesta este afectat în proporție de 80% – 90%. Mai sunt unități de cazare și restaurante care au reușit să continue sub o formă sau alta activitatea.
Este vorba de cei care livrează mâncare la domiciliu sau pensiunile și hotelurile care au reușit să preia persoane venite din afara țării, din zone de risc, fiind înființate centre de carantină. Suma oferită de către stat este de 230 de lei de persoană pentru fiecare zi de cazare.
Ritmul de suspendare a contractelor va crește
În ultima săptămână, numărul de contracte de muncă suspendate a scăzut, însă se așteaptă o nouă creștere a ratei de suspendare a contractelor individuale de muncă. Acest lucru are legătură cu decizia conducerii Complexului Energetic Oltenia de a trimite o parte a angajaților în șomaj tehnic.
„În data de 13.04.2020 au fost transmise, în total, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj 9.965 de suspendări ale contractelor individuale de muncă. Angajatori activi la nivelul județului: 7.087, angajați activi: 64.883“, a declarat Neli Matei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Complexul Energetic Oltenia va trimite, prin rotație, în luna aprilie, 8.600 de angajați. Astfel, va fi o creștere semnificativă a contractelor de muncă individuale suspendate, la nivelul județului Gorj.
607 angajatori au depus cereri pentru șomaj tehnic
Totodată, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj a primit și primește în continuare cereri pentru șomaj tehnic. Pentru luna martie au depus cereri 607 angajatori. Cererile sunt aferente unui număr de 3.373 de salariați.
„Am făcut până acum analize și am verificat toate cererile. Avem avizate 514 cereri bune, cu date corecte, pentru 3.024 de persoane. Este vorba de peste 90% din totalul cererilor primite. Mai avem de lămurit situația cererilor de la 93 de angajatori pentru un număr de 349 de angajați. Trebuie să facă anumite rectificări în documente și le vom reverifica și le vom da curs, dacă nu vor mai fi probleme. Ne așteptăm la o creștere a numărului de persoane care vor intra în șomaj tehnic pentru că în luna aprilie vor fi mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia care vor intra în șomaj tehnic”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.