Parlamentul se reunește, joi, în şedinţă online pentru a dezbate și vota solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.240/2020. Se așteaptă ca ședința să fie una tensionată după PSD a elaborat un proiect de hotărâre care cere Guvernului să dea raportul săpătmânal pe perioada de urgență.
Comisiile de specialitate ale Parlamentului (Comisia juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului) au făcut rapoarte de aprobarea a decretului privind prelungirea stării de urgență dar și o serie de propuneri şi recomandări, care vor fi transmise preşedintelui şi Guvernului.
Proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului plenului Parlamentului, prevede la articolul 1 că „se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”.
PSD a introdus și alte articole care prevăd ca:
- „pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege” şi doar pentru „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”.
- pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.
- în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai arată în proiect.
Parlamentarii PSD, USR, PMP, UDMR, ai minorităţilor naţionale şi ai PNL au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea decretului.
În schimb liderul Pro România, Victor Ponta, susține că parlamentarii partidului vor vota împotriva decretului, considerând că preşedintele şi premierul nu au ţinut cont de 15 solicitări pe care le-a formulat anterior.
Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, invocând faptul că nu au fost luate măsuri medicale, sociale şi economice.
La începutul săptămânii preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.