O soluție pentru criza sanitară creată de răspândirea COVID-19 ar putea veni de la o echipă de cercetători de la Universitatea Berna, în Elveția. La vară, vaccinul ar fi gata de testare, poate chiar din august, după care va fi inoculat populației elvețiene începând cu luna octombrie, a declarat de Martin Bachmann, profesor universitar de imunologie în cadrul unei conferințe online cu asociația de presă a Națiunilor Unite, potrivit Rador.
Bachmann conduce în prezent un grup de experți proveniți de la diverse universități elvețiene pentru a dezvolta un așa-numit vaccin sintetizat genetic, bazat pe particule similare virusului. Aceste vaccinuri – utilizate pentru hepatita B, de exemplu – funcționează prin eliminarea proteinei pe care virusul o folosește pentru a se atașa de o celulă. „Planificăm să imunizăm primele persoane în august și, apoi, să efectuăm o mare vaccinare în octombrie”, a confirmat Bachmann.
Potrivit expertului, noul coronavirus este stabil din punct de vedere genetic și, spre deosebire de gripă, este foarte posibil să nu necesite mai mult de un vaccin pe o perioadă relativ lungă de timp. „Strategia noastră este să obținem imunizarea cel puțin a întregii populații elvețiene în următoarele șase luni și, prin urmare, să începem să producem vaccinul pentru piața globală. Acesta este un obiectiv ambițios, dar vă asigur că avem o șansă mare”, a adăugat Bachman
Numărul de cazuri de coronavirus raportate oficial în lume a ajuns la circa 2,63 milioane, iar cel al deceselor de pacienți cu Covid-19 a depășit 183.000, în timp ce 718.000 de oameni au fost declarați vindecați de Sars-Cov-2, arată centralizările de pe Arcgis și Worldmeter.
Cele mai noi informații despre pandemie:
––––
07.19 SUA: 1.378 de noi decese, 840.000 de cazuri raportate oficial
04.21 Marea Britanie lansează un studiu de amploare privind răspândirea noului coronavirus
02.46 Elveția anunță un vaccin care va fi gata în luna octombrie
01.58 Coreea de Sud: Pacienții reconfirmați pozitiv, mult mai puțin infecțioși a doua oară
Ministrul turismului din Grecia, Harry Theocharis, a anunțat marți că autoritățile din țara sa iau în calcul introducerea unui „pașaport de sănătate”, care va servi drept dovadă pentru turiști că nu suferă de COVID-19.
Chiar când statele încep să facă planuri de redeschidere a economiei, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Center for Disease Control and Prevention – CDC) a avertizat marți că un al doilea val al noului coronavirus va fi mult mai teribil, întrucât va coincide probabil cu începutul sezonului de gripă.
Covid-19 va lăsa urme adânci asupra geopoliticii mondiale, dar anticiparea acestora este foarte dificilă, scrie AFP. Este lovitura de grație pentru multilateralismul muribund? Polarizarea și mai mare Statele Unite / China ? Zorii totalitarismului digital?