0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopila abandonată la marginea unei localități din județul Olt, dorită de mai multe familii

Copila abandonată la marginea unei localități din județul Olt, dorită de mai multe familii

Mai multe persoane s-au interesat de soarta copilei care în urmă cu patru zile a fost abandonată la marginea unei localități din județul Olt. Au sunat la reprezentanții DGASPC Olt anunțând că ar dori să-i fie părinți, însă procedura nu este deloc simplă.

Știrea că o fetiță de aproximativ două luni a fost abandonată la marginea localității Verguleasa din județul Olt, lângă ea fiind lăsat și un rucsac cu lucruri pentru copil, printre ele scutece și lapte praf, a înduioșat multă lume. Chiar o cititoare a Gazetei de Sud a vrut să știe cum poate intra în legătură cu autoritățile în același scop. Mai multe persoane au sunat și la DGASPC Olt, dorind să știe cum ar putea să-i devină părinți, iar acest fap teste unul destul de frecvent atunci când apar cazuri de abandon mediatizate, spune directorul DGASPC Olt, Rădița Piroșca.
Procedura de adopție nu este însă foarte simplă, iar în ultimii ani s-a înlăturat și posibilitatea ca un copil abandonat să poată fi luat în plasament cu scopul de a fi ulterior înfiat.

„Foarte multe persoane au sunat dar noi avem o procedură. Adopția urmează o lege care spune că un copil este dat spre adopție după ce devine adoptabil, în speță după ce se termină toate verificările, cercetările. Pentru copilul care are măsură de protecție se va stabili doar prin intranță dacă devine adoptabil, apoi intră în Registrul Național al Copiilor Adoptabili și va intra în procedură de potrivire cu o familie care este deja atestată ca familie de adopție, din Registrul Național. Nu se fac adopții la persoane care nu sunt evaluate, care nu au certificat de adopție“, a explicat Piroșca.

Plasamentul, în familie în primă fază

De fiecare data când un copil este în situația de a fi preluat în îngrijire de instituțiile statului, se caută mai întâi, așa cum prevede legislația, rude dispuse să-l preia în îngrijire. Dacă printere rude nu se găsesc doritori, copilul, în special cei sub 7 ani, este plasat în grija unui asistent maternal profesionist. Cu ani în urmă, a explicat directorul DGASPC, exista posibilitatea, care se transformase într-un obicei, ca un copil abandonat într-un spital să fie preluat în plasament de către o familie care dorea din primul moment să-l adopte, iar după ce instanța îl declara adoptabil, acei părinți să-i devină efectiv părinți adoptivi.

„Înainte se practica și încercau la spital, copii care erau părăsiți de mame, într-o formă sau alta erau găsiți, și atunci cereau plasamentul până la adopție. Tocmai pentru ca modul de adopție să nu se facă în felul acesta și să aibă prioritate familia lărgită, s-a sistat prin lege plasamentul la persoane care nu sunt rudă cu copilul și adopția se face doar pe familii evaluate din punct de vedere psihologic, juridic.

Copilul, când devine adoptabil prin instanță, va intra în potrivire cu o familie care a fost evaluată. Lumea trebuie să știe că acest copil va avea părinți, copilul nu va rămâne în sistemul de protecție“, a mai spus Piroșca.


Drumul parcurs până când copilul, care are puțin peste două luni, și care, conform evaluării medicale, este sănătos, va dobândi legal părinți va fi însă destul de anevoios. Poliția încă îi caută pe cei care au abandonat-o pe copilă și va urma demersul în instanță pentru decăderea acestora din drepturile părintești. De-abia după acest pas, dacă va fi hotărât astfel, se poate merge mai departe pentru a declara copilul adoptabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS