Angajatorii din Gorj vor primi 21 de milioane de lei pentru șomajul tehnic din luna aprilie.
Este estimarea conducerii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj. Au fost colectate solicitările de la marii angajatori din județul Gorj și s-a stabilit că peste 17.000 de persoane vor beneficia de indemnizația de șomaj tehnic, aferentă lunii aprilie. Sumele vor fi plătite luna viitoare. Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, angajatorii mai au timp să depună solicitările pentru a beneficia de sumele care vor fi virate de la bugetul de stat.
„Bugetul pentru șomajul tehnic pentru luna aprilie este de 21 de milioane de lei. Este o sumă foarte mare raportat la luna trecută. Avem în aprilie cu de cinci ori mai mulți beneficiari decât în luna martie“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.
Firmele care vor beneficia de șomajul tehnic
Pentru luna aprilie, mai multe firme au depus cereri pentru șomajul tehnic. Este vorba de mari angajatori din județul Gorj. Între acestea se află Complexul Energetic Oltenia, cu aproximativ 12.600 de salariați. Potrivit lui Romeo Chiriac, în luna aprilie s-au aflat, prin rotație, aproximativ 9.800 de angajați din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Aceștia vor beneficia luna viitoare de indemnizația de șomaj tehnic.
Este vorba de o sumă egală cu 75% din salariul mediu brut. Șomajul tehnic la Complexul Energetic Oltenia va continua însă și în luna mai însă, cel puțin până în data de 15, când se încheie starea de urgență instituită prin decret prezidențial. Alte companii care și-au trimis angajații în șomaj sunt: Artego și Mirfo, din Târgu Jiu, Moveos, din Rovinari, sau Uzina Mecanică Sadu, de la Bumbești-Jiu.
Angajatorii au primit banii pentru șomajul tehnic
Companiile din județul Gorj au primit banii pentru plata șomajului tehnic. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, este vorba de ajutorul de șomaj aferent lunii martie. Au depus cereri 631 de angajatori de pe raza județului Gorj. Au fost înregistrate în total 3.478 de cereri. Suma care a fost decontată este de 1,75 milioane de lei.
„Ajutorul de șomaj este plătit de la bugetul de stat prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj. Am avut mai puține cereri din partea angajatorilor și pentru că a fost luna de început și șomajul este doar pentru jumătate de lună, de când a început starea de urgență. Șomajul de acest fel se acordă doar pe perioada stării de urgență. Dincolo de această perioadă nu mai putem face niciun fel de plăți. O să vedem ce decizii vor mai fi luate la nivel central legat de acest aspect. Deocamdată, lucrăm pe ce date avem. Sper să avem cât mai puține erori în cererile pe care le vom avea de prelucrat pentru luna aprilie și toată lumea să își primească banii“, a mai declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.
Angajații fabricii de confecții din Motru ies treptat din izolare
Dacă unele companii au decis să își trimită salariații în șomaj tehnic, la altele a fost necesară izolarea muncitorilor. Este cazul fabricii de confecții din zona Motru. Una dintre salariate a fost depistată cu noul coronavirus și colegele femeii, peste 200 de persoane, au intrat 14 zile în izolare, în urmă cu aproape două săptămâni. Astfel, salariații fabricii de textile din municipiul Motru vor începe să iasă treptat din izolare.
Primii angajați vor putea să iasă din case, începând cu finalul acestei săptămâni. Cei mai mulți salariați au intrat în autoizolare înainte de Paște. Măsura a fost luată de către Direcția de Sănătate Publică Gorj, după ce o salariată, de 58 de ani, a fost diagnosticată COVID 19 și trimisă la spital. În Gorj, numărul cetățenilor care au intrat în izolare se apropie de 1.200.