6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus: Germania accelerează revenirea la normalitate

Coronavirus: Germania accelerează revenirea la normalitate

Fotbal, școli, marile magazine: Germania a anunțat marți noile etape esențiale de relaxare a restricțiilor, care accelerează revenirea progresivă la normalitate în luna mai, în această țară care figurează printre cel mai puțin afectate de noul coronavirus, scrie AFP.

Această nouă ridicare de restricții a fost demarată după ce în primele etape, demarate în 20 aprilie, s-a constatat că „numărul de noi infecții” a rămas „redus” și „niciun nou val” de contaminare nu a fost observat, potrivit unui proiect de acord între Angela Merkel și regiunile germane.

Acest text urmează încă să fie aprobat formal.

În rezumat, cea mai mare economie europeană prevede înlăturarea majorității restricțiilor impuse în martie pentru a stopa avansul pandemiei de coronavirus.

Excepții notabile: închiderea granițelor și interdicția marilor adunări sportive, culturale sau festivaluri cu public.

Reluarea meciurilor de fotbal

În domeniul sportiv, campionatul german de fotbal se va putea relua în mai, potrivit proiectului de acord.

Presa germană evocă data de 21 mai. Întâlnirile se derulează cu ușile închise iar cluburile ar putea primi 300 de milioane de euro din drepturile TV.

Această reluare ar trebui totuși precedată de „o perioadă de carantină de două săptămâni” a echipelor, care ar putea avea loc într-o „tabără de antrenament”.

Dincolo de sport, proiectul de acord prevede redeschiderea, începând de săptămâna viitoare, a tuturor magazinelor, inclusiv cele de peste 800 de metri pătrați, care sunt încă închise, și a tuturor școlilor.

Este vorba inclusiv de școlile primare și grădinițe, care nu sunt vizate deocamdată de relaxarea începută în 20 aprilie.

În aceste instituții vor fi însă impuse măsuri de protecție.

Calea este deschisă și pentru sectorul gastronomie și hoteluri, devastat de impactul coronavirusului, și care poate reveni la funcționare, în funcție de regiuni, de săptămâna viitoare.

Val de nemulțumire anti-Merkel

Această normalizare în marș forțat în Germania este și rezultatul presiunii în creștere din partea opiniei publice, a mediului de afaceri și a regiunilor asupra cancelarului Angela Merkel, care timp de mai multe săptămâni a încercat să tempereze mișcarea invocând riscul unei recrudescențe a epidemiei.

După ce a fost salutat pentru gestionarea crizei sanitare și o rată de mortalitate net inferioară țărilor vecine – și care i-au crescut puternic cota de popularitate – cancelarul se confruntă de la sfârșitul lui aprilie cu un val de nemulțumire.

Ea este acuzată, prin prudența sa, că asfixiază economia națională și încalcă libertățile individuale.

„Fiecare săptămână de închidere costă economia germană” zeci de miliarde de euro, a avertizat directorul federației industriale BDI, Dieter Kempf.

Protestele au început să apară în țară.

Și un nou partid, „Rezistența2020”, afirmă că a atras în câteva săptămâni circa 100.000 de aderenți, cu intenția de a candida la alegerile de anul viitor.

În fața acestor nemulțumiri, Merkel acceptă acum să lase mână liberă landurilor, care decid în Germania asupra chestiunilor de sănătate.

„Există o mare dorință, de înțeles, de relaxare suplimentară”, a recunoscut marți cancelarul, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu deputații, după cum a povestit unul dintre participanți.

Angela Merkel a cerut însă măsuri pentru evitarea unui al doilea val de infecții.

Astfel, proiectul de acord cu regiunile prevede reintroducerea măsurilor de carantină dacă numărul de infecții repornește în creștere.

Acest lucru se va face însă la nivel local, pe canton, localitate sau chiar instituție, fie că este vorba de azilurile pentru bătrâni sau imobile de locuințe, și nu de manieră generalizată pentru o regiune sau pentru întreaga țară.

Pragul de declanșare este fixat la 50 de infecții, în medie, pentru 100.000 de locuitori, pe o perioadă de șapte zile, pe zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS