Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen (90 de ani) se află printre primii pacienți infectați cu coronavirus din România care au primit tratament cu plasmă recoltată de la pacienți vindecați, ce conține anticorpi și poate ajuta la vindecarea de infecția cu COVID-19. Informația a fost obținută de HotNews.ro pe surse medicale. HotNews.ro a încercat să obțină un răspuns oficial de la Grupul de Comunicare Strategică, unde Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balș, unde este tratat IPS Pimen, a răspuns:
IPS Pimen este internat de mai mult de două săptămâni la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, al cărui manager este Adrian Streinu Cercel. El este tratat în acest moment în secția de Terapie Intensivă a spitalului.
Adrian Streinu Cercel a răbufnit marți, în momentul în care HotNews.ro a solicitat Grupului de Comunicare Strategică să confirme sau să infirme informația obținută pe surse medicale, potrivit căreia IPS Pimen se numără printre primii români bolnavi de coronavirus tratați cu plasmă cu anticorpi de la pacienți deja vindecați:
După afirmațiile lui Streinu Cercel, Grupul de Comunicare Strategică a promis că va reveni cu informații privind numărul exact al bolnavilor de coronavirus din România tratați până în acest moment cu plasmă de la pacienți vindecați, care au dezvoltat anticorpi împotriva virusului.
244 de pacienți tratați de coronavirus la Terapie Intensivă
În acest moment, 244 de pacienți infectați cu coronavirus sunt tratați în secții de Terapie Intensivă în spitalele din România.
Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 a demarat acum exact o săptămână, pe 28 aprilie.
Echipamentele de recoltare a plasmei (în total 18 echipamente de plasmafereză) au fost puse la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii de către o firmă privată, fiind, practic, o donație pentru statul român.
Donare de plasmă / Foto: ASSMB
Plasma recoltată este testată, iar după calificarea biologică, este pusă la dispoziție spitalelor.
Potrivit Ministerului Sănătății, plasma recoltată de la donatori vindecați de COVID-19 este administrată doar pacienților critici infectați confirmați cu coronavirus, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:
- se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
- prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
- sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).
IPS Pimen a fost și printre primii pacienți infectați transferați cu elicopterul de la Suceava la București
În seara de 20 aprilie, IPS Pimen (90 de ani), Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, devenea și unul dintre primii pacienți infectați cu coronavirus transferat de la Suceava la București, cu elicopterul.
Un singur pacient infectat cu COVID-19 a mai fusese transferat cu elicopterul de la Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din țară, la București, înaintea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a precizat atunci Grupul de Comunicare Strategică, la solicitarea HotNews.ro.
Practic, înaintea transferului lui IPS Pimen și a încă unui pacient care s-a aflat cu el în elicopter, mai avusese loc un singur astfel de transfer dinspre Suceava spre București pe data de 11 aprilie, pentru un pacient infectat care era în stare gravă.
Suceava era atunci, ca și acum, cel mai mare focar de coronavirus din România, cu peste 2.100 de cazuri confirmate până în acel moment.
Transferul IPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, cu elicopterul de la Suceava la București, în condițiile în care la Suceava se înregistraseră până atunci sute de cazuri grave de infecție cu coronavirus și numeroase decese, a stârnit comentarii intense pe rețelele de socializare, la acel moment.