9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDorneanu, întrebat dacă mai pot fi date amenzi: "E problema autorităților"

Dorneanu, întrebat dacă mai pot fi date amenzi: „E problema autorităților”

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, spune, după decizia CCR potrivit căreia este neconstituțională Ordonanța de urgență care stabilește amenzile ce pot fi date în starea de urgență, că este problema Guvernului să stabilească ce va face în continuare. Întrebat insistent dacă de acum înainte mai pot fi date amenzi pentru nerespectarea restricțiilor, Dorneanu a spus pentru HotNews.ro că există soluții și este problema autorităților să le găsească și „să o facă constituțional”.

Curtea Constituțională a admis miercuri excepția de neconstituționalitate

Curtea Constituțională a admis miercuri excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale. Prin acest articol erau stabilite amenzi între 2.000 și 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 10.000 la 70.000 pentru persoane juridice. „A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale”, a decis CCR.

Întrebat dacă mai pot fi date amenzi Valer Dorneanu a spus că este strict atribuția Guvernului să stabilească ce va face după decizia CCR.


Solicitat de HotNews.ro să precizeze exact dacă de acum înainte mai pot fi date amenzi populației care nu respectă restricțiile, în condițiile în care există o serie de opinii și interpretări în acest sens, Valer Dorneanu a spus că este strict atribuția Guvernului să stabilească ce va face după decizia CCR.

  • „Eu cred că nu toata lumea trebuie să își dea cu părerea și premierul cu cei în cauză trebuie să se gândească ce trebuie să facă. Nu pot să dau consultații juridice și nu pot face alte comentarii decât cele din comunicatul pe care l-am dat.
  • Este problema autorităților ce să facă în continuare, dacă să scoată o lege… E problema lor. Rostul CCR nu este să dea indicații ce trebuie să facă Guvernul sau Parlamentul. Există soluții, e problema autorităților să o facă și să o facă constituțional. Nu am dreptul să fac comentarii și să dau sfaturi”, a declarat Dorneanu, joi, pentru HotNews.ro.

Sesizările la Curtea Constituțională asupra OUG nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă a fost făcută de Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, care a contestat inclusiv valoarea foarte mare a amenzilor.

Întrebată miercuri, după decizia CCR, în ce condiții se mai pot da amenzi, după hotărârea Curții, Renate Weber a spus, la Digi 24: „Eu sper ca (…) domnul ministru Vela să vină cu niște explicații pentru toată lumea, și pentru noi cetătenii, dar si pentru agentii constatatori. Noi l-am rugat de două ori ca acele ordonanțe militare să aibă prevederi care să fie pe înțelesul unitar al agenților. Să îi instruiască pe agenti. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta. De aia avem și amenzi atât de diferit date de la un om la altul, de la un judet la altul, cuantumuri foarte diferite. Mă aștept ca autoritățile să iasă cu lămuriri de rigoare. Nu mă îndoiesc că există posibilități să ne convingă să fim în continuare foarte responsabili în comportament, dar să respectăm și drepturile și libertățile”.

În ceea ce privește amenzile primite de populație până acum, după decizia CCR acestea vor putea fi anulate, dar doar după contestarea în instanță.

Renate Weber spune că instanțele vor fi foarte aglomerate, asaltate de cereri de anulare a amenzilor, și cere Guvernului Orban să dea o ordonanță pentru anularea acestor sancțiuni aplicate deja populației. ”Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Renate Weber

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS