6.8 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrimarii spun că nu le-au mai dat 30 de lei persoanelor în izolare pentru că nu au mai avut bani

Primarii spun că nu le-au mai dat 30 de lei persoanelor în izolare pentru că nu au mai avut bani

Cei mai mulți primari din județul Gorj nu au mai acordat alocația de hrană, în valoare de 30 de lei, stabilită de Ordinul 725 din data de 30 aprilie.

Potrivit acestui ordin, persoanele vulnerabile avea dreptul la suma de 30 de lei pe zi timp de două săptămâni. Este vorba de cetățenii care sunt în izolare. Unii edili motivează faptul că dispoziția legală respectivă a fost emisă târziu și nu a fost timp să fie pusă în aplicare. De asemenea, chiar dacă ar fi pusă în aplicare, sumele se calculează începând cu data de 30 aprilie și nu retroactiv. Primarii mai spun că nici nu mai au bani pentru a le achita persoanelor aflate în izolare alocația de hrană a cărei valoare este de 30 de lei.

În izolare, fără bani

La Urdari, de exemplu, o familie aflată în izolare, compusă din şase persoane, doi adulți și patru copii, nu a primit alocația respectivă. Edilii, în frunte cu primarul Mihai Calotă, au anunțat că nu sunt fonduri, iar familia respectivă nu se încadra în condițiile de vulnerabilitate, având în vedere că unul dintre adulți este salariat. Este vorba de familia minerului Victor Paloș. Acesta este în șomaj tehnic, iar soția sa nu lucrează. Cei doi au împreună patru copii minori cu vârste cuprinse între 3,5 ani și 12 ani. Nu au primit niciun leu și nici un reprezentant al primăriei nu i-a ajutat cu procurarea hranei. Din fericire, cei patru vor ieși din izolare săptămâna aceasta.

Niciun leu la Țicleni

Nici la Țicleni nu au fost alocate fonduri pentru plata alocației de 30 de lei pe zi pentru persoanele vulnerabile, aflate în izolare. La Bustuchin, edilul Ion Ciocea a precizat că ordinul a fost emis târziu și primarii nu ar fi avut la dispoziție norme de aplicare, astfel că s-ar fi temut să plătească alocația respectivă pentru a nu avea probleme la verificările Curții de Conturi.

„Ordinul a fost emis pe 30 aprilie și la noi a ajuns pe 3-4 mai. Când să îl pui în aplicare, de unde fonduri?! Nici nu prea era clar cum se va proceda și primarii se tem să nu fie puși în situația de a recupera banii. Astfel, nu au mai plătit. Noi, la Bustuchin, am ales varianta de a aloca fonduri pe situații de urgență pentru familiile cu probleme sociale. Oricum, chiar dacă nu s-au dat bani, să se meargă la cumpărături în locul celor izolați nu era un efort mare. Măcar așa puteau fi ajutați timp de două săptămâni, mai ales dacă erau cumpărături făcute cu banii lor. Se puteau găsi soluții, pentru că persoanele aflate în izolare nu pot pleca de la domiciliu“, a declarat Ion Ciocea, edilul din Bustuchin.

Ce prevede Ordinul 725

Ordinul nr. 725/2020 privind stabilirea măsurilor de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, a intrat în vigoare pe 30 aprilie. „În temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătăţii emite următorul ordin:

art. 1. – Pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, în vederea limitării transmiterii virusului SARS-CoV-2, se aprobă următoarele măsuri: a) acordarea de servicii de asistenţă medicală comunitară de către personalul implicat în activitatea de asistenţă medicală comunitară, respectiv asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari și moașe; b) asigurarea unei alocaţii de hrană în cuantum de 30 lei/zi, TVA inclus, care acoperă cheltuieli pentru apă și alimente; c) asigurarea echipamentului individual de protecţie (PPE) care trebuie utilizat în contextul epidemiei cu virusul SARS-CoV-2, pentru personalul prevăzut la lit. a“, conform ordinului emis de ministrul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS