Complexul Energetic Oltenia a pus în funcțiune patru grupuri energtice și se pregătește să readucă la lucru câteva mii de mineri.
Aceștia s-au aflat în ultimele săptămâni în șomaj tehnic și vor primi în luna aprilie doar 75% din salariu. Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, în momentul de față, la fiecare termocentrală este în funcțiune câte un bloc energetic, respectiv la Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II.
Livările au atins și peste 700 MWh la jumătatea acestei săptămâni. Consumul la nivel național rămâne însă unul scăzut, iar statul continuă să importe energie electrică. Aceste două lucruri sunt în defavoarea Complexului Energetic Oltenia, care a fost nevoit să producă mai puțin curent electric și chiar deloc lignit. Măsura luată a fost trimiterea a mii de angajați în șomaj tehnic, în special din minerit.
13 angajați ai CEO, depistați cu coronavirus
Trimiterea oamenilor acasă cu plata a 75% din salariu a avut și o parte pozitivă, dată fiind pandemia de coronavirus. Având în vedere că este o companie cu peste 12.000 de angajați, au apărut în ultimele trei săpămâni și primele cazuri de COVID-19, precum și un deces. Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că 13 angajați ai societății au fost depistați până acum cu coronavirus.
Este vorba în special de mineri din zona Motru, Roșia și Rovinari. „La Motru, cazurile apărute sunt legate de fabrica de tricotaje de acolo, unde au fost semnalate cazuri. Acolo sunt și cei mai mulți, fiind vorba de contacți ai personalului de la fabrică. Mai sunt cazuri la Roșia-Rovinari. Din păcate, am înregistrat și un prim deces al unui salariat de la ELCFRU Motru, de la sectorul căi ferate. Este un angajat tânăr, de 54 de ani, unic întreținător de familie. Avea doi copii care nu lucrau și soția la fel.
Regulamentul ne permite ca în astfel de cazuri să angajăm o persoană din familie. Este prevăzut în reglementările interne ca o rudă să poată fi angajată, potrivit pregătrii, în cazul decesului angajatului. Unul dintre fii va fi angajat“, a declarat Ion Rușeț.
Livrările de cărbune, întrerupte către Ișalnița și Craiova II
Ion Rușeț a mai spus că, în continuare, se fac demersuri pentru a limita contactul între salariați. Există un plan de limitare a lucrului în echipe mari. În momentul de față, la Termocentrala Rovinari este prezent doar 49% din personal, la Turceni – 29%, la Ișalnița – 29% și la Craiova II – 30%. Din data de 11 mai vor reveni la lucru câteva mii de mineri. Se va lucra în Bazinele Jilț și Rovinari și mai puțin la Motru, dat fiind faptul că transportul cărbunelui pe calea ferată este întrerupt. În zona de sud a județului se lucrează la două poduri de cale ferată.
Timp de o lună nu se va livra cărbune către termocentralele Ișalnița și Craiova II și se va funcționa cu lignitul care se află acum în depozite la cele două sucursale din județul Dolj. Ion Rușeț a precizat că administrația companiei va continua să distribuie măști de protecție către angajați. Din luna martie și până în prezent au fost împărțite peste 100.000 de măști de protecție.