Președintele Klaus Iohannis a explicat, ieri, principalele modificări care apar după 15 mai.
Se renunță la declarațiile pe proprie răspundere, atunci când deplasarea are loc în interiorul localității.
Declarațiile pe proprie răspundere sunt necesare la ieșirea din localitate, iar deplasarea în afara acestora este permisă în anumite condiții, nu devine o regulă.
O diferență este în cazul persoanelor care locuiesc în zonele limitrofe marilor orașe, care nu vor avea nevoie să completeze o declarație pe propria răspundere în cazul în care acești locuitorilor ai suburbiilor merg la serviciu.
Ce este obligatoriu după 15 mai
Șeful statului a spus că din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, atunci când ne găsim în spații interioare, la magazin, cu transportul public. Trebuie să se păstreze o distanţă de 1,5 m.. De asemenea, este obligatorie igiena mâinilor.
Șeful statului a enumerat și ce anume se deschide:
- comerțul – magazine care au acces direct din stradă
- saloanele de îngrijire personală
- muzeele.
Iohannis a recomandat autorităților locale să redeschidă parcurile.
După ce a anunțat că nu va fi nevoie de declarații scrise, pe propria răspundere, în interiorul localităților, președintele Iohannis a spus că este în interesul nostru și al celor pe care dorim să îi protejăm.
„Nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii. Ce rămâne, totuși, obligatoriu este în continuare, în prima etapă, interzisă deplasarea în afara localității, sigur, cu excepții. Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt excepții naturale, de exemplu:
- cine merge la serviciu;
- se poate merge în afara localității pentru muncile agricole;
- se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta.
Totuși, când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declarație. Dar dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă”, a spus președintele.
Cum se redeschid bisericile
„O temă pe care eu personal o consider foarte importantă și știu că sunt mulți români care consideră această chestiune foarte importantă – bisericile. Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale și anume serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1 metru și jumătate. În a doua și în a treia etapă, aceste condiții vor fi, evident, rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas și să facem iarăși posibile serviciile religioase cu credincioși, repet – în această primă etapă doar în aer liber.”
Două situații în cazul sportivilor
Şeful statului a declarat că în cazul sportivilor există două situaţii. Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, de verificări medicale, însă competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe. Competițiile sportive nu vor fi reluate acum, în prima etapă.
Pentru sportivii amatori este posibil să fie reluată activitatea doar la sporturi individuale și doar în aer liber. Iar dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde își schimbă echipamentul, nu este permis.