-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEficiența și independența justiției din România, afectate de presiunea politică din perioada 2017-2019 (raport CE)

Eficiența și independența justiției din România, afectate de presiunea politică din perioada 2017-2019 (raport CE)

Modificările legislative însemnate și presiunea politică din perioada 2017-2019 au afectat eficiența, calitatea și independența sistemului de justiție din România și, deși guvernul actual și-a arătat intenția de a anula unele dintre măsurile cele mai controversate, nu au fost încă operate schimbările necesare, se arată într-un raport al Comisiei Europene publicat miercuri, ce cuprinde recomandările anuale (denumite Semestrul European) către fiecare din cele 27 de state membre, potrivit hotnews.

Comisia Europeană a prezentat miercuri recomandări specifice fiecărei țări, în care furnizează orientări de politică economică tuturor statelor membre UE, în contextul pandemiei cauzate de coronavirus.

În cazul României, Comisia precizează în raport că aspectele ce țin de domeniul justiției nu sunt cuprinse în recomandări, dar că ele sunt „relevante pentru dezvoltarea unui mediu socio-economic pozitiv în țară”.

Ce menționează Comisia Europeană în document cu privire la domeniul justiției din România:

  • „Modificările legislative însemnate și presiunea politică asupra sistemului judiciar în 2017, 2018 și în mare parte din 2019 au afectat eficiența, calitatea și independența sistemului de justiție, precum și capacitatea acestuia de a investiga și sancționa corupția la nivel înalt.
  • Deși în prezent Guvernul sprijină acțiunile de prevenire și sancționare a corupției, și și-a arătat intenția de a anula unele dintre măsurile cele mai controversate, România nu a făcut încă modificările legislative necesare.
  • Aceste chestiuni fac subiectul unei monitorizări în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Prin acest mecanism, Comisia continuă să monitorizeze reforma din domeniul judiciar și lupta împotriva corupției în România.
  • Ele nu sunt, prin urmare, cuprinse în recomandările de țară pentru România, dar sunt relevante pentru dezvoltarea unui mediu socio-economic pozitiv în această țară”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS