Complexul Energetic Oltenia realizează anchete medicale interne și trimite salariații în autoizolare. Este anunțul făcut de Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Este vorba de un plan de măsuri interne care au ca scop scoaterea din câmpul muncii a angajaților ce au simptome de coronavirus. Și salariații pot să semnaleze administrației, dacă se confruntă cu probleme de sănătate și se poate ajunge la autoizolare.
„Este o măsură internă pe care am luat-o. Se fac aceste anchete interne și angajații cu probeme medicale sunt trimiși în autoizolare, nu în izolare. Este bine că luăm propriile măsuri pentru a împiedica transmiterea coronavirusului. E o companie cu 13.000 de salariați și trebuie să facem tot ce putem pentru a nu avea în colectiv angajați cu coronavirus. Unul este suficient pentru a avea probleme. Sunt măsuri interne“, a declarat Ion Rușeț.
DSP este singura care face anchete epidemiologice
Pe de altă parte, conducerea Direcției de Sănătate Publică Gorj a anunțat că este singura instituție abilitată să facă anchetele epidemiologice. În urma acestor anchete, se ia decizia trimiterii salariaților în izolare la domiciliu sau în alte spații, pentru a proteja familiile celor vizați. Nicio altă instituție de stat sau din sectorul privat nu poate aplica această procedură. Numărul celor aflați în izolare se regăsește ulterior în statisticile Institutului Național de Sănătate Publică.
„Nu poate să facă nimeni achetele epidemiologice și să trimită oameni în izolare. Direcția de Sănătate Publică Gorj este singura instituție care realizează anchete epidemiologice și care trimite oameni în izolare. Este o procedură foarte clară. Se întocmesc statistici, se iau decizii după cele două săptămâni, legat de testare și alte lucruri. Nu poate oricine să trimită oameni în izolare“, a declarat Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Compania oferă o mască pe zi
Angajații Complexului Energetic Oltenia beneficiază de echipamente de protecție. Administrația colosului energetic acordă câte o mască de protecție în fiecare zi pentru fiecare angajat din sectoarele minier și energetic. În momentul de față, doar jumătate dintre salariați se mai află la serviciu în fiecare zi. Este o măsură luată ca urmare a pandemiei de coronavirus. De asemenea, este aplicat și programul de trimitere a minerilor și energeticienilor în șomaj tehnic.
Cele mai multe probleme cu prevenirea răspândirii coronavirusului sunt în ceea ce privește mijloacele de transport în comun. Săptămâna aceasta este programată o licitație pentru achiziția de termoscanere individuale și termometre noncontact. Valoarea achiziției se apropie de 90.000 de lei. Vor fi cumpărate sute de echipamente pentru măsurarea temperaturii.
Monitorizează cazurile de coronavirus
Șefii Complexului Energetic Oltenia monitorizează în fiecare zi cazurile de COVID-19. Câțiva salariați au companiei s-au infectat cu COVID-19 în ultima lună. O parte sunt vindecați și externați din spital. Există, însă, în continuare salariați care se află în spital și primesc tratament de specialitate. În punctele de lucru este monitorizată starea de sănătate a minerilor și a energeticienilor. Se măsoară temperatura și angajații cu probleme medicale sunt trimiși la medic.
Este de amintit că ultimele cazuri de COVID semnalate la CEO sunt de săptămâna trecută. Sunt doi salariați de la TESA Târgu Jiu. Până acum, potrivit lui Ion Rușeț, consilier în cadrul CEO, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat 17 angajați cu coronavirus. Nouă dintre aceștia s-au vindecat și au fost externați. Din nefericire, a fost înregistrat și un deces.