Distribuţia neuniformă la nivel regional a precipitaţiilor din ultima vreme nu a refăcut rezerva de apă din sol, unde avem secetă pedologică puternică şi extremă, a declarat, marţi, Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Directorul ANM a menţionat că primele două decade din luna mai au adus precipitaţii la nivelul ţării.
Din punct de vedere meteorologic, şeful ANM a subliniat că România înregistrează an agricol deosebit de cald, pentru că din septembrie 2019 şi până în prezent, au fost abateri termice pozitive. „După cea mai călduroasă toamnă din istoria măsurătorilor meteorologice, am avut o iarnă 2019-2020, a doua cea mai călduroasă iarnă din istorie”, a precizat Elena Mateescu.
În ceea ce priveşte săptămânile următoare, caracterizate de instabilitate atmosferică, vijelii, averse, căderi de grindină, directorul ANM a subliniat că luna iunie este cea mai ploioasă lună a anului şi a verii în ţara noastră. „Aversele cu caracter torenţial cu siguranţă vor permite o uşoară refacere în continuare în stratul de sol 0-50 cm şi aceste precipitaţii vor ajuta foarte mult culturile înfiinţate în această primăvară.
Însă pentru profilul 0-100 cm caracterul torenţial şi faptul că nu se înmagazinează în totalitate, tocmai datorită gradului mare de şiroire, va trebui să mai avem în continuare cantităţi de precipitaţii semnificative, pentru că deja ne situăm cu 108,4 litri/mp mai puţin, la acest moment, faţă de perioada similară din 2019″, a avertizat directorul general al ANM.